Syrop z sosny: właściwości i zastosowanie
Syrop z sosny to naturalny antybiotyk, który pomaga w walce z przeziębieniem i infekcją górnych dróg oddechowych. Można go stosować nie tylko wtedy gdy pojawi się ból gardła i kaszel, ale profilaktycznie przez cały rok, by zminimalizować ryzyko infekcji.
Syrop z sosny – właściwości
Syrop z sosny to naturalna substancja lecznicza, która wspomaga układ oddechowy w walce z wirusami. Zawiera:
-
witaminę C, która poprawia odporność
- sole mineralne, które regulują gospodarkę wodną organizmu
- flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i moczopędne
- gorycze, które poprawiają apetyty i które zaleca się rekonwalescentom
- węglowodany, które dodają energii
Na co pomaga syrop z sosny?
Syrop z pędów sosny warto stosować w trakcie infekcji. Ten naturalny antybiotyk pomaga na:
- katar – dzięki zawartości olejku sosnowego wspomaga oddychanie
-
ból gardła
- kaszel – działa bakteriobójczo i wykrztuśnie
- infekcję górnych dróg oddechowych
- zapalenie oskrzeli
- grypę
- osłabienie organizmu
- wzmacnia kości
- poprawia apetyt
Jak zrobić syrop z sosny?
Syrop z sosny przygotowuje się na wiosnę, zwykle na początku maja.
- Aby go zrobić, trzeba urwać z drzewa jasnozielone pędy (najlepiej, gdy nie są zbyt długie i mają ok. 10 cm)
- Delikatnie obmyć je pod wodą
- Umyte i osuszone pędy można pokroić na małe kawałki albo zgnieść
- W słoiku układamy warstwę pędów, następnie sypiemy na nią cukier
- Układamy kolejne warstwy aż do momenty gdy wypełnimy całe naczynie
- Następnie zakręcamy słoik i odstawiamy w nasłonecznione miejsce. Syrop powinien być gotowy po ok. 2 tygodniach (w zależności od nasłonecznienia czas ten może się trochę skrócić lub wydłużyć)
- Syrop przelewamy do małych buteleczek. Przechowywane w zaciemnionym miejscu posłużą przez cały rok
Gotowany syrop z sosny
Syrop z pędów sosny (lub z szyszek) możemy również przygotować szybciej. W tym celu należy młode pędy lub szyszki ugotować.
- Zalewamy je wodą i przez 2 godziny gotujemy
- Dodajemy 1 kg cukru i ponownie gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Syrop powinien nabrać brązowego odcienia
- Gotowy syrop przelewamy do słoików i mocno zakręcamy
- Słoiki odkręcamy do góry nogami
Dawkowanie syropu z sosny
W ramach profilaktyki warto codziennie podawać dzieciom i dorosłym 1 łyżeczkę syropu. W ten sposób wzmocnimy odporność organizmu.
W razie przeziębienia i choroby syrop podajemy w następujący sposób:
- dzieci –1 łyżeczka 3 razy dziennie
- dorośli – 1 łyżka 3 razy dziennie
Syrop z pędów sosny w ciąży
Ten naturalny lek mogą stosować kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. W razie przeziębienia lub infekcji w czasie ciąży warto wspomagać organizm naturalnymi składnikami. Jest on bezpieczny i nie powinien spowodować działań niepożądanych, ale warto jego stosowanie skonsultować z lekarzem.
Syrop dla niejadków
Ze względu na zawartość goryczy, syrop z pędów sosny poprawia apetyt. Poleca się go rodzicom przedszkolaków jako środek wspomagający apetyt. Korzyść może być podwójna, bo nie tylko wywoła zwiększenie apetytu u dzieci, ale również poprawi ich odporność, co doceni każdy rodzic przedszkolnego dziecka.