Ciasto na Wielkanoc: podpowiadamy, jak zrobić babkę, mazurek i sernik
Wielkanoc kojarzy się z mazurkami i babkami. Wiosenne święta stają się coraz bardziej nowoczesne, ale przysmaki powinny być tradycyjne, bo takie smakują najlepiej. Lekkie jak puch baby, słodkie i rozpływające się w ustach mazurki, puszyste, pełne brzoskwiń i rodzynek serniki... Niezależnie od tego, które ciasto przygotujemy, Wielkanoc będzie smakować pysznie.
Ciasto na Wielkanoc
Przygotowywanie słodkich specjałów to część wielkanocnej tradycji. Do babek, mazurków, serników używa się dużej ilości bakalii, suszonych owoców, mas, lukru. Kiedyś do ciast zużywano to, co pozostało po zimie. Na przednówku brakowało owoców, wykorzystywano więc bakalie, ser, masło, robiono słodkie polewy, tak, by na świątecznym stole nie zabrakło deserów.
Dziś nie wyobrażamy sobie wiosennych świąt bez tradycyjnych słodkości, które tylko o tej porze roku smakują tak wybornie. Kupujemy je w sprawdzonych cukierniach albo przygotowujemy samodzielnie. Zachęcamy do podjęcia trudu zrobienia wypieków w domu – wtedy poczujemy święta jeszcze mocniej.
Jeśli nie czujemy się na siłach, by samemu przygotować mazurek, sernik czy babę wielkanocną, zróbmy inne przysmaki. Świetnie będzie smakowała także domowa szarlotka czy biszkopt z owocami. Przygotujmy to, co nam wychodzi i czego zrobienie sprawia nam radość. Wspólne pieczenie ciasto to świetny sposób spędzenia czasu z rodziną!
Babka na Wielkanoc
Baba wielkanocna to lekkie jak puch, miękkie i wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach. Cenią je ci, którzy nie przepadają za słodyczą mazurków. W dodatku przygotowanie jej nie jest skomplikowane! Można ją zrobić bardzo szybko, wykorzystując do tego kilka podstawowych składników, które najczęściej i tak mamy w kuchni.
Babę wielkanocną można fantazyjnie udekorować. Najprostszym sposobem jest obsypanie jej cukrem pudrem, ale warto również skorzystać z lukru lub ozdób cukrowych. Baba wielkanocna będzie ładnie wyglądać udekorowana białym lukrem i np. wiosennymi stokrotkami. W dużych marketach znajdziemy również posypki wielkanocne. Warto zabawić się dekoracjami, bo przygotowanie takiej baby wielkanocnej może być sposobem na radosne spędzenie czasu z rodziną przed świętami.
Przepis: Babka wielkanocna
Babka wielkanocna to pyszne ciasto przygotowywane na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 300 g margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe mleka
Sposób przygotowania
- Utrzyj margarynęMargarynę ucieramy mikserem na gładką masę
- Połącz suche składnikiPołącz ze sobą suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i odstaw na chwilę
- Margarynę połącz z jajamiW tym czasie do margaryny dodajemy cukier, cukier waniliowy i jaja
- Dodaj mąkęDodaj mąkę i suche składniki
- Formę do babki natrzyj masłemFormę do babki natrzyj masłem, wlej ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 minut. Ostudzoną babkę udekoruj cukrem pudrem
Przepis na mazurek
Nie ma świąt wielkanocnych bez tradycyjnego i pełnego lukru mazurka. Ciasta te są bardzo bogate, często mają wymyślne świąteczne wzory lub kształty. Okazuje się jednak, że zrobienie ich nie wymaga specjalnych kulinarnych umiejętności. Jak zrobić to pyszne ciasto?
Przepis: Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to ciasto, które kojarzy nam się najmocniej ze świętami. Jak je zrobić?
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 300 g mąki
- 200 g margaryny do pieczenia
- 120 g cukru
- 3 żółtka
- puszka masy kajmakowej
- rodzynki
- orzechy
- migdały
Sposób przygotowania
- Zacznij od jajekJajka, w temperaturze pokojowej, przygotowujemy do pieczenia ciasta. Żółtka oddzielamy od białek.
- Utrzyj margerynęMargarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę
- Zagnieć ciasto i odstaw do lodówkiZagniatamy ciasto, wkładamy w foliową torebkę i wkładamy do lodówki na 40 minut
- Przygotuj formęDużą formę (20x30 cm) smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem
- Rozgrzej piekarnikPieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni
- Udekoruj mazurekGdy ciasto ostygnie, smarujemy je masą kajmakową i dekorujemy migdałami, rodzynkami, orzechami
Sernik na Wielkanoc
Wielkanocny sernik jest lekki, kremowy, mocno wyrośnięty i rozpływa się w ustach. Może zawierać brzoskwinie, rodzynki, masę kakaową. Sernik można przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji tradycyjnej, pieczonej (np. z brzoskwiniami), jak i w wersji nowoczesnej, np. z serkiem mascarpone i malinami z galaretką.
Nie da się jednak ukryć, że dobry sernik może być królem wielkanocnego stołu. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne! Jeśli nie zawsze wychodzi nam dobry biszkopt, możemy skorzystać z gotowego spodu, który kupimy w sklepie albo z pokruszonych herbatników. Takie herbatniki najlepiej jest utrzeć z masłem, by masa stała się twardsza i lepiej trzymała ser lub serek mascarpone. Jak zrobić tradycyjny sernik wielkanocny?
Przepis: Sernik wielkanocny
Sernik wielkanocny to tradycyjne ciasto, które rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1,5 kg sera twarogowego
- 400 g mąki pszennej
- 375 g margaryny
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 12 jajek
- 1 szklanka rodzynek
- 30 ml śmietany kremówki 36 procent (2 łyżki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto400 g mąki zagnieść ze 125 g margaryny, 2 żółtkami, łyżeczką proszku do pieczenia, śmietaną i połową szklanki cukru pudru
- Schłodź ciastoGotowe ciasto owijamy folią lub torebką i wkładamy do lodówki albo na 15 minut do zamrażarki
- Upiecz spódPo tym czasie dużą formę (minimum 20x30 cm) smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, rozwałkowujemy i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni
- Margarynę zmiksuj z żółtkiemResztkę margaryny miksujemy z żółtkami i cukrem pudrem
- Przygotuj masęDodajemy ser, budyń, rodzynki i powoli mieszamy całość
- Białka ubij na pianęBiałka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy drewnianą łyżką tak, by nie straciła swojej puszystości
- Upiecz sernikMasę wykładamy na spód i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie uchylamy drzwi od piekarnika i pozostawiamy ciasto jeszcze na 20 minut. Gotowe!
Jak widać, ciasto na Wielkanoc nie musi być trudne w przygotowaniu. Proste wersje klasycznych przysmaków świetnie wyjdą również tym, którzy na co dzień nie angażują się w przygotowywanie wypieków. Takie ciasta możemy modyfikować pod swoje gusta kulinarne: do mazurka dodać suszone śliwki, brzoskwinie, orzechy, lukier, babkę polać lukrem lub polewą czekoladową, w sernik wrzucić drobno pokrojone brzoskwinie lub polać go czekoladą.
Niezależnie od tego, jaką wersję ciast przygotowujemy, z pewnością te święta będą pyszne!
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.