Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba
Tapenada to pyszna przekąska z kuchni środziemnomorskiej, która wywodzi się z Prowansji, a dziś przyrządzana jest na całym świecie. Świetnie smakuje jako dodatek do chleba, wina albo jako sos do makaronu.
Co to jest tapenada?
Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy. W podstawowej wersji składa się z trzech składników, a sekret niepowtarzalnego smaku tkwi w świeżości składników. Przekąskę tą można jednak przygotowywać na wiele sposobów i dodawać do niej czosnek, bazylię, anchois, tymianek, cytrynę.
Skąd wywodzi się tapenada?
Pasta ta wywodzi się z Prowansji, a nazwa tapenada oznacza kapary („tapene” to kapary). Na początku przyrządzano je w formie konserwowej w oliwie, occie lub soli. Z czasem zaczęto dodawać do nich również oliwki, anchois. Wszystkie składniki łączy się ze sobą za pomocą miksera lub moździerza.
Właściwości odżywcze tapenady
Tapenada jest źródłem roślinnych tłuszczy i wielu witamin i minerałów. Zawiera:
-
witaminę A
- witaminę C
- witaminę K
- witaminę E
- magnez
- wapń
-
żelazo
- witaminy z grupy B
- antyoksydanty
Z dodatkiem anchois posiada również jod, który wspomaga pracę tarczycy i kwasy omega-3.
Tapenada wzmacnia serce
Przekąska ta jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu krwionośnego, chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, zawałowi serca.
Tapenada chroni przed nowotworami
Danie to ma działanie przeciwzapalne, jest bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Kapary zawierają dużo antyoksydantów, a oliwa z oliwek polifenole, dlatego tapenada polecana jest jako danie chroniące przed rozwojem nowotworów.
Tapenada odmładza!
Pasta ta zawiera witaminy C, E, K, które wzmacniają pracę organizmu i działają... odmładzająco! Witamina E nazywana jest witaminą młodości, ma działanie odtruwające, oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników. To też witamina płodności, która poprawia jakość nasienia u mężczyzn.
Jak podawać tapenadę?
Pasta ta świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa, np. do świeżego chleba czy bagietek, tostów, grzanek Można ją serwować w formie przystawki do wina, zastosować jako farsz do pieczarek czy minitortilli albo jako dodatek do zimnego bufetu np. na kolację.
Niektórzy przygotowują ją również z mięsem mielonym np. w formie nadziewanych kotletów albo lasagne. Dobrze smakuje też w towarzystwie jajka, sera feta czy pieczonego bakłażana. Można wykorzystać ją również jako... przyprawę do zupy.
Tak naprawdę sposób przygotowania tapenady można modyfikować w zależności od swoich kulinarnych upodobań. W podstawowej wersji powinna jednak zawierać czarne oliwki, karczochy i dobrą oliwę z oliwek.
Przepis na tapenadę
Składniki
- 200 g czarnych oliwek
- 2 łyżki stołowe kaparów
- 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej dobrej jakości)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Czarne oliwki, kapary i oliwę z oliwek zblendować na gładką masę
- Czosnek przecisnąć przez praskę
- Dodać do pasty razem z tymiankiem
- Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
- Gotowe!
Wskazówki
- Opcjonalnie można dodać również 2 filety anchois, dzięki czemu podniesiemy walory zdrowotne tapenady. Anchois jest bogate w kwasy omega-3, które wspomagają wzrok, chronią przed chorobami oczu, poprawiają pracę mózgu. Zawiera również jod, wspomagający pracę tarczycy
- Dodając anchois, warto pamiętać również o soku z cytryny
- Jeśli nie mamy w domu wyciskarki do czosnku, możemy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach albo drobno pokroić
- Pastę warto przechowywać w lodówce