Makaron z pesto – szybki przepis na obiad lub kolację
Według ankiety przeprowadzonej w 2011 r. makaron jest najpopularniejszym daniem na świecie (przed mięsem, ryżem i pizzą). Nic dziwnego – jest stosunkowo tani, sycący i bardzo wszechstronny. Tym razem przedstawiamy pomysł na przygotowanie go z dodatkiem pesto.
Czym jest pesto?
Pesto to znany włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie jest on przygotowywany z marmurowych moździerzach. W jego skład oprócz bazylii wchodzi: oliwa, parmezan lubi inny drobno starty ser, orzeszki piniowe oraz sól. Pesto jest stosowane do pieczywa, makaronu, sałat czy serów. Gotowe pesto możesz kupić w większości sklepów spożywczych.
Przepis na makaron z pesto
Składniki:
- ½ cebuli
- 2 łyżki pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starty parmezan
- 200 g. makaronu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj makaron. Możesz użyć dowolnego rodzaju: pszennego, roślinnego, a nawet ryżowego. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Posiekaj cebulę. W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni.
3. Dodaj pesto, cebulę, sól i pieprz. Podsmażaj około pięciu minut, aż cebula będzie miękka.
4. W dużej misce wymieszaj mieszankę pesto z makaronem. Dodaj starty ser.
5. Podziel makaron na porcję i podawaj np. z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!