Przepis na letni hit sezonu – niskokaloryczny dżem bez cukru z truskawek i... chia
100 g truskawek to tylko niecałe 33 kcal. Owoce te mają wiele znakomitych właściwości zdrowotnych – obniżają ciśnienie krwi, odkwaszają organizm, łagodzą stany zapalne i ułatwiają odchudzanie.
Jeśli połączymy je z regulującą stężenie cukru we krwi szałwią hiszpańską, czyli nasionami chia, które dosłownie „wymiatają” toksyny zalegające w jelitach, to może nam wyjść z tego obłędnie smaczny i zdrowy dżem idealny na lato.
Prezentujemy błyskawiczny sposób na przygotowanie truskawkowego smakołyku, który nie wymaga używania cukru i może być wspaniałym uzupełnieniem wszelkich deserów, porannych owsianek lub innych przekąsek mających korzystny wpływ na naszą sylwetkę.
Przepis na niskokaloryczny dżem z truskawek i nasion chia
Składniki:
- truskawki – około 650 g
- nasiona chia – 4 łyżek
- erytrytol – 3 łyżki (ewentualnie można zastąpić go stewią)
Wymyte i pozbawione szypułek truskawki należy umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu do momentu aż puszczą soki.
Kiedy owoce nieco zmiękną, wystarczy użyć blendera, dodać niskokaloryczny erytrytol zastępujący cukier i zmiksować wszystko na gładką masę.
Potem dodajemy nasiona chia, dzięki którym mus truskawkowy może szybko zgęstnieć i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja będzie za rzadka, można dołożyć kolejną łyżkę chia.
Po ostygnięciu gotowy dżem przekładamy do wypasteryzowanych słoiczków (wyparzonych we wrzątku przez 20 minut pod przykryciem). Smacznego!