Nie wiesz do czego zużyć cukinię? Zrób z niej... ketchup. Oto przepis
Cukinia, przez wiele osób nazywana także kabaczkiem, jest tanim i łatwo dostępnym warzywem. Wykonuje się z niej leczo, placki, a nawet przetwory. Cukinię często wykorzystuje się też na grilla w jego wegetariańskim wydaniu. Okazuje się, że z cukinii można zrobić również ketchup – i jest to coraz popularniejsze w naszym kraju.
Dlaczego warto rozważyć ten przepis? Wersja ketchupu z cukinii to zdrowy rodzaj domowego przecieru, który jest znacznie bardziej odżywczy niż gotowy produkt ze sklepu. Cukinia to bowiem bardzo zdrowe warzywo: jest polecana zarówno małym dzieciom, jak i alergikom oraz osobom, które dbają o linię. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A, witaminę C, K i witaminę PP, żelazo, wapń, sód magnez, potas, jod. Cukinia świetnie sprawdza się latem, gdy wysokie temperatury zniechęcają nas do przygotowywania obfitych posiłków.
Przepis na ketchup z cukinii
Składniki:
- 0,7 kg cukinii
- 30 dag cukru,
- 0,5 szklanki octu
- 20 dag cebuli
- 1 łyżka soli
- pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- 280 g koncentratu pomidorowego
Jak przygotować?
- Cukinię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Posyp solą i odstaw na minimum 4 godziny.
- Cukinię odciśnij z nadmiaru soku i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Zblenduj wszystkie warzywa.
- Następnie dodaj przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i ocet.
- Zagotuj całą mieszankę. Spożywaj, gdy nieco przestygnie.