Gruszki w occie: klasyk polskich spiżarni. Jak przygotować je w prosty sposób?
Marynowanie owoców i warzyw w occie to bardzo popularna metoda tworzenia zapasów na zimę. Specjalizowały się w tym nasze mamy i babcie, ale nie ma przeszkód, byśmy i my sami stworzyli własne przetwory. Mają bowiem wyjątkowy, niepowtarzalny smak, którego nie doświadczymy ze sklepowych półek. Oto sposób na aromatyczne gruszki w occie z goździkami, imbirem i cukrem.
Przepis na gruszki w occie
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 250 g cukru
- 1 litr octu
- 1 cytryna lub pomarańcza
- 10 goździków
- kilka świeżych plastrów imbiru
- 2 laski cynamonu
Sposób przygotowania:
- Cytrynę pokrój w plastry. Gruszki obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki, usuwając pestki.
- W dużym garnku zagotuj: wodę, ocet, cukier, plastry cytryny, laski cynamonu, imbir i goździki.
- Do wrzącej zalewy przełóż delikatnie gruszki i gotuj dalej przez ok. 10 minut na małym ogniu.
- Wyjmij z zalewy gruszki i umieść je w wyparzonych wcześniej słoikach.
- Zalewę gotuj jeszcze przez 15 minut. Wyjmij laski imbiru, a następnie zalej nią gruszki w słoikach.
- Zakręć, uszczelnij i oznacz słoiki. Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu minimum miesiąc.
Jaki ocet do marynowania wybrać?
Jeśli przygotowujemy marynatę na bazie octu spirytusowego, będzie miała ona zakwaszający charakter, jeśli na bazie octu jabłkowego – zasadowy. Łagodniejsze działanie ma ocet jabłkowy, przyczyniający się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Mają jednak specyficzny smak, a ocet jabłkowy jest w polskiej kuchni stosowany rzadziej niż spirytusowy. Z kolei ocet spirytusowy (biały) może podrażniać błonę śluzową żołądka i niszczyć krwinki czerwone, a także powodować pogorszenie strawności.