Garam masala – mieszanka 7 rozgrzewających przypraw idealnych na jesień

Dodano:
Garam masala Źródło: Shutterstock
Garam masala to mieszanka przypraw, które działają rozgrzewająco na organizm. Jak ją wykorzystać?

Garam masala to mieszanka kilku lub kilkunastu przypraw, które mają działanie rozgrzewające organizm. Pochodzi z Indii, a jej receptura różni się nie tylko w zależności od regionu kraju, ale również od... upodobań kulinarnych rodziny. W jaki sposób się ją wykorzystuje?

Czym jest garam masala?

Garam masala to mieszanka aromatycznych i wysuszonych przypraw, która nadaje niezwykły smak potrawom. Jej receptury są różne i mogą zawierać wiele składników. Cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Indiach, ale również w całej Azji Południowej. Jej zaletą jest to, że dobroczynnie wpływa na układ trawienny, przyspieszając metabolizm.

Najczęściej używane przyprawy

W mieszance garam masala najczęściej używa się:

  • cynamonu – rozgrzewa, przyspiesza trawienie, działa antybakteryjnie, antygrzybicznie
  • goździków – działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i ułatwiają zasypianie
  • pieprzu cayenne – podnosi temperaturę ciała, przyspiesza metabolizm i ułatwia... zasypianie
  • gałki muszkatołowej – poprawia metabolizm, przyspiesza trawienie, pomaga oczyścić organizm z toksyn
  • kolendry – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi pracę układu trawiennego, działa uspokajająco
  • kardamonu – rozgrzewa organizm, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, poprawia trawienie
  • kminu rzymskiego – reguluje ciśnienie oraz poziom cholesterolu całkowitego, poprawiając funkcjonowanie gospodarki tłuszczowej w organizmie

Jej skład może jednak się różnić w zależności od upodobań kulinarnych danej osoby.

Właściwości zdrowotne

Przyprawa garam masala ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa łagodząco i kojąco na układ trawienny, przyspieszając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Oprócz tego poprawia apetyt, ułatwia oczyszczanie organizmu, działa przeciwzapalnie, podnosi temperaturę ciała, skutecznie rozgrzewając organizm, co w naszym klimacie jest ogromną zaletą w sezonie jesienno-zimowym.

Garam masala poprawia także stężenie glukozy we krwi, reguluje ciśnienie i pomaga zapobiec chorobom układu sercowo-naczyniowego. Wpływa także na regulację gospodarki tłuszczowej, obniżając stężenie cholesterolu całkowitego i pomagając usuwać z organizmu zły cholesterol.

Dodatkowo garam masala poprawia... samopoczucie! Rozgrzewające i aromatyczne przyprawy działają na ośrodkowy układ nerwowy, poprawiając nastrój.

Gdzie kupić?

Przyprawę tę można kupić w dużych marketach albo w sklepach ekologicznych. Można też pokusić się o zrobienie jej samemu, mieszając ze sobą ulubione suszone przyprawy. Warto jednak zmielić pieprz w moździerzu, by garam masala rzeczywiście była mocno aromatyczna.

Zaletą przygotowania garam masala w domu jest możliwość wykorzystania swoich ulubionych przypraw. W ten sposób jesteśmy w stanie regulować ostrość mieszanki i przygotować ją tak, by smak i aromat były zgodne z naszymi gustami kulinarnymi.

Do czego wykorzystać?

Mieszankę przypraw można wykorzystać do przygotowywania potraw z kuchni orientalnej. Świetnie sprawdzi się w sosach słodko-kwaśnych z warzywami, w przyrządzaniu kurczaka po azjatycku (np. z sosem teriyaki czy sezamem).

Garam masala można dodać także do warzywnego leczo z cebulą, papryką i cukinią, zwiększając rozgrzewające właściwości tego dania, a także do marynat do mięs. Aby nadać im niezwykłego smaku i miękkości, warto zamarynować mięso co najmniej kilka godzin przed pieczeniem (a najlepiej kilkanaście). Wtedy stanie się kruche i będzie miało niepowtarzalny smak.

Oprócz tego garam masala można także wykorzystać do przygotowywania sosów do makaronu czy mięs.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...