Sos kurkowy – aromatyczny dodatek do jesiennych dań o zaskakujących właściwościach
Kurki to grzyby, które charakteryzują się łagodnym smakiem, dlatego są chętnie wykorzystywane w kuchni. Warto po nie sięgać jesienią, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Ich właściwości prozdrowotne są niesłychane!
Czym są kurki?
Kurki to grzyby o nazwie pieprznik jadalny. Pierwsze okazy pojawiają się już na początku lata i występują w lasach aż do jesieni. Są smaczne i bardzo wartościowe, ponieważ zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów.
Wartości odżywcze
Kurki zawierają:
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę D
- witaminę PP
- kwas foliowy
- niacynę
- żelazo
- magnez
- potas
-
cynk
- fosfor
- beta-karoten
- nasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
Właściwości prozdrowotne
Kurki mają właściwości przeciwbakteryjne, dlatego wspierają układ pokarmowy w walce z drobnoustrojami, które mogłyby wywołać choroby żołądkowo-jelitowe. Ze względu na zawartość hitinmannozy mają zdolność unieszkodliwiania wszystkich pasożytów bytujących w organizmie.
Ich dodatkową zaletą jest też to, że nie obciążają wątroby tak jak inne grzyby i łatwiej się je trawi. Oprócz tego są dobrym źródłem beta-karotenu, który pomaga zwalczać stres oksydacyjny i unieszkodliwić wolne rodniki.
Jak wykorzystać?
Kurki nadają się do przygotowania sosu, który świetnie pasuje do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Delikatny w smaku i aromatyczny stanowi idealne danie na jesienne dni.
Przepis: Sos kurkowy
Sos kurkowy jest dobrym źródłem beta-karotenu i witamin z grupy B.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 600 g kurek
- 1 mała cebula
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30 procent
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki do posypania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Podsmaż cebulkęRozgrzej patelnię. Na łyżce oliwy podsmaż cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodaj grzybyKurki dokładnie opłucz i osusz. Dodaj na patelnię masło, a następnie wrzuć grzyby do cebuli i czosnku i krótko smaż (około 2 minut).
- Zalej bulionemGdy kurki delikatnie się podsmażą, zalej je bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu kolejne 5 minut.
- Dodaj śmietankęNastępnie dodaj śmietankę i smaż na małym ogniu przez chwilę. Gdy sos zrobi się gęsty, posyp go obficie natką pietruszki, dodaj też sól i pieprz do smaku. Gotowe!