Pasta z makreli jedną z ulubionych past Polaków. Jakie ma właściwości?
Pasta z makreli to jedna z ulubionych past Polaków. Makrela jest powszechnie dostępna, stosunkowo tania, dlatego cieszy się dużą popularnością. Ma charakterystyczny smak i świetnie nadaje się do przygotowania zdrowej pasty, która dostarcza cennych witamin i tłuszczy.
Czym jest pasta z makreli?
Pasta z makreli to pasta z wędzonej makreli. Przygotowuje się ją najczęściej z drobno posiekanej lub zmiksowanej ryby z dodatkiem ulubionych produktów spożywczych. Najbardziej popularna wersja składa się z jajek, natki pietruszki, majonezu i ogórków kiszonych. Niektórzy dodają do tego jeszcze cebulę czy szczypiorek.
Wartości odżywcze
Pasta z makreli zawiera:
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę D
- witaminę E
-
cynk
- selen
-
kwasy tłuszczowe Omega-3
Właściwości prozdrowotne
Pasta z makreli znakomicie wspiera układ immunologiczny, dostarczając organizmowi zdrowych tłuszczy oraz witaminy D i cynku. Jeśli przygotowujemy ją z ogórkami kiszonymi, wspieramy mikroflorę jelitową, poprawiając odporność organizmu.
Kwasy tłuszczowe doskonale wpływają też na pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, chroniąc serce przed chorobami i zapobiegając chorobom układu krążenia. Witaminy z grupy B z kolei wspierają układ nerwowy.
Jak zrobić pastę?
Pastę z makreli możemy przygotować bardzo szybko!
Przepis: Pasta z makreli
Pasta z makreli to pyszna pasta na kanapki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 makrela wędzona
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Ugotuj jajkaUgotuj jajka na twardo.
- Posiekaj rybęDrobno posiekaj lub rozgnieć widelcem rybę. Niektórzy ją także miksują, ale nie jest to konieczne.
- Posiekaj ogórkaPosiekaj ogórki kiszone lub zetrzyj na tarce.
- Połącz składnikiPomieszaj składniki i połącz je majonezem. Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.