Sezon na owoce głogu. Narwij i zrób leczniczą nalewkę

Dodano:
Nalewka z głogu Źródło: Shutterstock / savitskaya iryna
Głóg rośnie w całej Polsce, a teraz jest sezon na jego owoce. Podpowiadamy, jak zrobić z nich nalewkę, która wzmocni serce i cały układ krwionośny.

Głóg to ciernisty krzew lub niewielkie drzewo. Wiosną zielarze zbierają jego kwiaty, a jesień to czas na niewielkie, ale pełne cennych składników owoce. Większość gatunków głogu nadaje się do jedzenia, owoce są wykorzystywane jako susz, ale sprawdzą się też w przetworach. Surowe mają lekko mączysty smak, stąd w niektórych rejonach Polski nazywa się je babi mąką. Owoce głogu to bomba witamin i cennych dla zdrowia składników.

Jakie działanie mają owoce głogu

Wyciągi z owoców głogu znajdują się w popularnych suplementach wzmacniających serce, które można kupić w aptekach. Nie bez powodu. Głóg wspiera zdrowie serca i układu krążenia, pomaga też budować odporność, działa moczopędnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Z owoców można przyrządzić leczniczą nalewkę. Sprawdzi się ona w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, demencji starczej. Ukoi nerwy i pomoże zredukować napady migreny.

Jak dawkować lecznicze nalewki

Stosując nalewki, trzeba pamiętać, że są to jednocześnie wysokoprocentowe napoje alkoholowe. Nie wolno więc dawać ich dzieciom i młodzieży, oraz osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Przyjmuje się, że aby nalewka nie zadziałała upajająco na organizm, a rzeczywiście była lekiem, nie należy jej przyjmować więcej, niż 25 gramów dziennie. Nigdy nie łącz alkoholu z lekami, a jeśli chorujesz na serce lub inne poważne dolegliwości, skonsultuj z lekarzem możliwość przyjmowania preparatów na bazie głogu.

Przepis: Nalewka z głogu

Wzmacniające serce i odporność nalewka z głogu i miodu.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 1 kg owoców głogu
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • 250 ml miodu (może być wielokwiatowy)
  • szklanka wody
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie: kilka goździków, laska cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoce głoguOwoce głogu najlepiej zebrać po pierwszym przymrozku. Można też je przemrozić w zamrażarce przez około dobę. Stracą wówczas goryczkę. Umyte owoce głogu możesz ponakłuwać lub lekko rozgnieść.
  2. Zalej owoce alkoholemOwoce przesyp do dużego słoja. Zalej spirytusem i wódką. Zakręć słój i odstaw na 2-3 tygodnie. Możesz co jakiś czas potrząsać słojem.
  3. Dodaj resztę składnikówMiód rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj sok z cytryny i ewentualnie korzenne przyprawy (goździki i cynamon). Dolej wszystko do owoców i alkoholu, zamieszaj i odstaw na kolejne 2-3 tygodnie.
  4. Zlej nalewkęOdcedź nalewkę i odstaw na trzy miesiące. Po tym czasie nabierze właściwego smaku. Aby uzyskać klarowną nalewkę, można ją przecedzić, używając filtra do kawy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...