Zamiast cukru, dodaj sól do kawy. Efekt cię zaskoczy
Sól dodawana do słodkich potraw nie powinna już nikogo dziwić. Smak słonego karmelu w ostatnich latach przebojem zdobywa przychylność amatorów lodów, ciast i innych deserów. Sól podkręca smak czekolady, ale też np. świeżych truskawek. A jak działa sól w kawie?
Sól w kawie zabija goryczkę
Kochasz kawę, ale nie przepadasz za jej goryczką? Kawa z solą jest właśnie dla ciebie. Wystarczy szczypta soli dodana do filiżanki, aby poczuć różnicę. Sól znakomicie podkreśli smak samej kawy, ale jednocześnie skutecznie zabije goryczkę. Ten sposób przygotowania kawy nie jest żadną nowością w Turcji, Serbii czy krajach skandynawskich. Sól uratuje smak napoju, nawet jeśli dodasz do niego wodę gorszej jakości.
Czy sól w kawie jest zdrowa?
Odpowiedź jest jedna: wszystko trzeba stosować z umiarem. Szczypta soli w filiżance kawy nikomu nie zaszkodzi, ale warto kontrolować ogólną ilość soli, jaką przyjmujesz w ciągu dnia. Sama kawa i picie jej w dużych ilościach powoduje utratę sodu przez organizm. Sól zrównoważy te straty. Dodatkowo sama kawa działa moczopędnie, a sól zupełnie odwrotnie, więc i tu można spodziewać się złagodzenia efektu, jaki wywołuje sama kawa. Zastąpienie cukru i kalorycznej śmietanki odrobiną soli, z pewnością wyjdzie na zdrowie. Zresztą sama kawa wspiera zdrowie układu nerwowego, podkręca metabolizm i jest źródłem cennych mikroelementów.
Ile soli dodać do kawy?
Szczypta na filiżankę wystarczy, ale tak naprawdę sam metodą prób i błędów musisz znaleźć idealne dla siebie proporcje. Są dwie szkoły dodawania soli do kawy: jedni uważają, że należy ją dodać przed zaparzeniem, inni solą kawę już w kubku czy filiżance. My nie zabieramy głosu w tym sporze.