Obniży ciśnienie i zwalczy infekcje. Przepis na leczniczą nalewkę z czosnku
To nie jest nalewka, którą cenimy za walory smakowe, czy aromat. Ale jej wartości zdrowotne są nie do przecenienia. Dlatego warto mieć w domowej apteczce buteleczkę tego specyfiku.
Jakie właściwości ma nalewka czosnkowa?
Czosnek od wieków jest stosowany w celach leczniczych. Skutecznie pomaga zwalczać infekcje układu oddechowego, wykazuje działanie antybakteryjne, pomaga obniżać ciśnienie i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest uznawany za środek zapobiegający zawałom i udarom. Sprzyja też urodzie.
Jak stosować nalewkę czosnkową?
Zaleca się, by robić sezonowe kuracje nalewką. Problemem może być smak nalewki, najlepiej rozcieńczać ją w mleku, ale można znaleźć na to swój własny sposób. Ważne: jeśli przyjmujesz jakieś leki, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Nalewka czosnkowa może wchodzić w interakcje z lekami. Nalewki nie należy podawać dzieciom i osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Nalewka czosnkowa nie jest też polecana osobom z wrażliwym żołądkiem.
Inne wersje nalewki czosnkowej
Do nalewki czosnkowej możesz dodać również miód albo sok z cytryny. To nieco złagodzi jej smak, ale też doda dodatkowych właściwości leczniczych. Na podane w przepisie proporcje wystarczy łyżka miodu i sok z połowy cytryny.
Przepis: Lecznicza nalewka z czosnku
Nalewka do stosowania leczniczego.
- Kategoria
 - Napój
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 1
 
Składniki
- duża główka czosnku
 - 200 ml spirytusu
 
Sposób przygotowania
- Przygotuj nalewkęCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę, zetrzyj lub drobno pokrój. Zalej spirytusem, zakręć słoik i odstaw na tydzień w ciemne miejsce.
 - Zlej nalewkęPrzecedź nalewkę i odstaw jeszcze na kilka dni. Pij od 5 do 20 kropli dziennie, mieszając je z innym płynem, np. z mlekiem.