Najzdrowsze chipsy z jarmużu - jak zrobić? Przepis
Chipsy z jarmużu smakują nawet największym sceptykom, którzy krzywią się na samą myśl o przekąsce z zieleniny. Chrupiące, lekkie i to ty możesz zdecydować, jak będą doprawione.
Jakie właściwości ma jarmuż?
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Dodaje się go do zdrowych soków, sałatek, ale też zup, warzywnych sosów, farszów. To prawdziwa bomba witamin i mikroelementów. Jarmuż to doskonały antyoksydant, ma też działanie antynowotworowe. Wspiera pracę serca i układu krwionośnego, pomaga regulować ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu i jest zalecany dla osób z anemią. Dzięki dużej zawartości witaminy C jest wsparciem dla odporności.
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Sekretem chipsów jest odpowiednie przygotowanie liści. Chodzi o to, aby nie było w nich twardych łodyg. Można je po prostu porwać na kawałki usuwając łodygi, ale można też pomóc sobie, wykorzystując nożyczki i po prostu pociąć liście na małe kawałki. Warto poświęcić chwilę, aby palcami natrzeć listki oliwą. Nie powinno jej być za dużo. Można też wymieszać liście z oliwą w misce, pomagając sobie rękami, aby równomiernie rozprowadzić oliwę na jarmużu. Ze smakiem chipsów można eksperymentować. W najprostszej wersji po prostu upiecz je z oliwą i potem posyp solą. Ale możesz też doprawić oliwę ulubionymi dodatkami, np. słodką czy wędzoną papryką, czosnkiem. Chipsy z jarmużu możesz też przed włożeniem do piekarnika posypać bardzo drobno startym serem. Jarmużowe chipsy trzeba podawać i jeść od razu, inaczej tracą chrupkość.
Przepis: Paprykowe chipsy z jarmużu
Chrupiące chipsy warzywne z chili.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 4 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 liście jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania
- Uszykuj jarmuż
- Przygotuj chipsy
- Piecz chipsyPiecz chipsy 4-5 minut, aż staną się chrupiące. Ważne, aby się nie przypaliły. Podawaj przekąskę od razu.