Nalewka z żurawiny – sprawdzony przepis. Wzmocni serce i układ moczowy

Dodano:
Nalewka z żurawiny Źródło: Shutterstock
Żurawina to owoc o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Cierpka i niepozorna, w przetworach sprawdza się idealnie. Nalewka z żurawiny to jedna z najlepszych leczniczych nalewek.

Żurawinówka to jeden ze sposobów na wykorzystanie żurawiny. Właściwości tych drobnych, czerwonych owoców są wyjątkowe.

Jakie właściwości ma żurawina?

Żurawina to źródło wielu witamin i mikroelementów. Jest bogata w błonnik, zawiera m.in. dużo witaminy C i witamin z grupy B, a ponadto potas, sód, magnez, jod, fosfor i żelazo. Żurawina działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, tonizująco. Jest nieoceniona przy infekcjach układu moczowego. Wspiera pracę serca i zdrowie układu krwionośnego. Pomaga schudnąć i sprzyja urodzie.

Jak zrobić nalewkę z żurawiny?

Sposobów na żurawinówkę jest kilka. Przede wszystkim same owoce można przed dalszą obróbką przemrozić. Zmniejszy to charakterystyczną goryczkę. Można przygotować żurawinówkę jak w naszym przepisie, można też rozdrobić owoce od razu i zalać je na co najmniej miesiąc alkoholem i syropem. Oczywiście ilość cukru można zmniejszyć. Smak nalewki można też podkręcić ulubionymi dodatkami. Z żurawiną dobrze skomponuje się wanilia, olejek migdałowy (wystarczy kilka kropli) czy goździki.

Jak stosować nalewkę z żurawiny?

Nalewek nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Aby nalewka zachowała swoje lecznicze właściwości, nie powinno się jej pić więcej, niż 25 g na dobę.

Przepis: Nalewka z żurawiny

Lecznicza nalewka z owoców żurawiny.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg żurawiny
  • 1 l spirytusu
  • szklanka wody
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania

  1. Nastaw nalewkęDo słoja wsyp żurawinę, zalej spirytusem i odstaw na 3 tygodnie.
  2. Przygotuj nalewkęZlej alkohol. Pozostałe owoce dobrze rozgnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków, możesz też rozetrzeć, albo użyć blendera). Dodaj do nich syrop z wody i cukru i odstaw na jeden dzień. Odciśnij płyn z rozdrobnionych owoców i połącz z uprzednio zlanym alkoholem. Odstaw na miesiąc.

Źródło: odzywianie.wprost.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...