Nalewka z żurawiny – sprawdzony przepis. Wzmocni serce i układ moczowy
Żurawinówka to jeden ze sposobów na wykorzystanie żurawiny. Właściwości tych drobnych, czerwonych owoców są wyjątkowe.
Jakie właściwości ma żurawina?
Żurawina to źródło wielu witamin i mikroelementów. Jest bogata w błonnik, zawiera m.in. dużo witaminy C i witamin z grupy B, a ponadto potas, sód, magnez, jod, fosfor i żelazo. Żurawina działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, tonizująco. Jest nieoceniona przy infekcjach układu moczowego. Wspiera pracę serca i zdrowie układu krwionośnego. Pomaga schudnąć i sprzyja urodzie.
Jak zrobić nalewkę z żurawiny?
Sposobów na żurawinówkę jest kilka. Przede wszystkim same owoce można przed dalszą obróbką przemrozić. Zmniejszy to charakterystyczną goryczkę. Można przygotować żurawinówkę jak w naszym przepisie, można też rozdrobić owoce od razu i zalać je na co najmniej miesiąc alkoholem i syropem. Oczywiście ilość cukru można zmniejszyć. Smak nalewki można też podkręcić ulubionymi dodatkami. Z żurawiną dobrze skomponuje się wanilia, olejek migdałowy (wystarczy kilka kropli) czy goździki.
Jak stosować nalewkę z żurawiny?
Nalewek nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Aby nalewka zachowała swoje lecznicze właściwości, nie powinno się jej pić więcej, niż 25 g na dobę.
Przepis: Nalewka z żurawiny
Lecznicza nalewka z owoców żurawiny.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg żurawiny
- 1 l spirytusu
- szklanka wody
- szklanka cukru
Sposób przygotowania
- Nastaw nalewkęDo słoja wsyp żurawinę, zalej spirytusem i odstaw na 3 tygodnie.
- Przygotuj nalewkęZlej alkohol. Pozostałe owoce dobrze rozgnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków, możesz też rozetrzeć, albo użyć blendera). Dodaj do nich syrop z wody i cukru i odstaw na jeden dzień. Odciśnij płyn z rozdrobnionych owoców i połącz z uprzednio zlanym alkoholem. Odstaw na miesiąc.