Przepis na dżem z jarzębiny. Pasuje do dań słodkich i wytrawnych
Jarzębina nie nadaje się do jedzenia na surowo ze względu na zawarty w niej trujący kwas parasorbowy. Jednak łatwo można go zneutralizować, mrożąc lub gotując owoce. Te zabiegi pomagają też zmniejszyć goryczkę jarzębiny.
Dlaczego warto jeść jarzębinę?
Jarzębina to jeden z nieodłącznych symboli polskiej jesieni, ale wciąż jest niedoceniana jako dodatek w kuchni. Warto to zmienić, bo jest od dawna wykorzystywana w zielarstwie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jest źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Wspiera odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego. Reguluje pracę jelit, dlatego można ją stosować przy zaparciach i biegunkach, działa też osłaniająco na ściany żołądka i jelit. Jest znana ze swoich właściwości regenerujących wątrobę.
Do czego można wykorzystać dżem z jarzębiny?
Nieoczywisty smak jarzębiny sprawia, że dżem można wykorzystać zarówno jako dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych. Sprawdzi się jako nadzienie do słodkich bułek i ciastek, można go dodać do naleśników albo posłodzić nim herbatę. Przetwory z jarzębiny można dodawać także do pieczonych mięs czy do wędlin.
Przepis: Dżem z jarzębiny
Dżem z owoców jarzębiny może być dodatkiem do dań słodkich i wytrawnych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg jarzębiny (wcześniej przemrożonej przez dwa dni)
- 1/2 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Przygotuj dżemOwoce jarzębiny zalej w garnku odrobiną wody. Gotuj, aż owoce nieco zmiękną i zaczną pękać. Dodaj cukier. Gotuj na wolnym ogniu aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Mieszaj co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przypalić dżemu.
- Nałóż dżem do słoikówNakładaj gorący dżem do wyparzonych słoików. Zakręć słoiki, odwróć i zostaw do wystygnięcia.