Lane kluski na mleku – pożywne zimowe śniadanie. Jak je zrobić?
Sycące lane kluski podane z orzechami i cynamonem to pomysł na fantastyczne zimowe śniadanie, które świetnie nasyci i rozgrzeje organizm. Można je serwować wszystkim członkom rodziny, ale ze szczególnym smakiem zjedzą je z pewnością dzieci. Jak zrobić kultowe lane kluski na mleku? To bardzo proste!
Czym są lane kluski?
Lane kluski to ciasto, które powstaje z mąki i jajek. Jest proste do wykonania i bardzo sycące. W połączeniu z mlekiem może stworzyć pożywny i smaczny posiłek.
Wartości odżywcze
Lane kluski na mleku dostarczają sporej ilości witamin i pierwiastków niezbędnych do zachowania właściwej kondycji zdrowotnej. Zawierają:
- wapń
- witaminę A
- witaminy z grupy B
-
witaminę D
- witaminę K
- potas
- magnez
Czy takie śniadanie jest zdrowe?
Lane kluski mogą stanowić alternatywę dla jaglanki czy owsianki. Podane na mleku z orzechami, bakaliami, syropem owocowym, miodem czy cynamonem, świetnie rozgrzeją organizm i dostarczą mu wiele wartości odżywczych. Dodatkowo, takie śniadanie nie zawiera zbyt dużej ilości kalorii, a syci na długo i zapewnia energię na dobry początek dnia.
Jak zrobić lane kluski na śniadanie?
Przepis: Lane kluski na mleku
Lane kluski na mleku to proste i sycące danie.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 godz.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 70
Składniki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- miód do smaku
- orzechy i owoce do smaku (np. maliny)
- cynamon do smaku
Sposób przygotowania
- Naszykuj mąkęDo miseczki wsyp mąkę.
- Rozbij jajoW środku mąki rozbij jajko i wymieszaj tak, by powstało ciasto.
- Zagotuj mlekoNa gotujące się mleko stopniowo wylewaj ciasto i mieszaj całość.
- Podawaj ciepłePodawaj gorące, polane miodem, posypane orzechami czy ulubionymi owocami oraz cynamonem. Smacznego!