Zupa z czosnkiem i imbirem. Prosty przepis na rozgrzewający posiłek
W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Tak naprawdę potrzebne są trzy składniki: dobry bulion, czosnek i imbir. Taka zupa pomoże budować odporność, ale też będzie wsparciem przy przeziębieniach i infekcjach. Zarówno czosnek, jak i imbir mają sprawdzone działanie antybakteryjne, antywirusowe i wspierające układ odpornościowy. W połączeniu z gorącym bulionem doskonale rozgrzeją.
Jak zrobić dobrą zupę z czosnkiem i imbirem?
Podstawą zupy jest dobry bulion. I tu według uznania możesz wykorzystać rosół drobiowy lub aromatyczny bulion warzywny. Taki rosół czy bulion warto mieć zamrożony w porcjach, bo może być bazą do wielu zdrowych zup. Do zupy możesz dodać mniej lub więcej czosnku i imbiru, niż jest podane w przepisie. Oba te składniki są intensywne i ostre, dlatego warto znaleźć proporcje idealne dla siebie.
Jak podawać zupę z czosnkiem i imbirem?
Zupa nadaje się, aby podać ją jako czysty, aromatyczny bulion do picia. Możesz ją wówczas przecedzić. W tej wersji, aby wspomóc działanie antyprzeziębieniowe, można dodać do bulionu odrobinę kurkumy. Zupę można podać też w talerzu z dodatkiem grzanek i pokrojonego w kostkę twardego, żółtego sera. Do zupy z czosnkiem i imbirem pasują także ziemniaki. Do wersji na bulionie warzywnym możesz też dodać kawałki wędzonego na ciepło łososia. Zupę warto podawać z posiekanymi świeżymi ziołami. Dodadzą smaku i wzbogacą danie o więcej witamin i mikroelementów.
Przepis: Zupa z czosnkiem i imbirem
Rozgrzewająca zupa idealna na zimę.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 6 ząbków czosnku
- pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
- kolorowy pieprz
- opcjonalnie: zielona pietruszka i szczypiorek
Sposób przygotowania
- Zagotuj bulionBulion podgrzej. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno posiekaj.
- Dodaj czosnek i imbirDo bulionu dodaj czosnek i starty imbir. Wyłącz gaz i odstaw zupę na kilka minut. Dopraw pieprzem. Podawaj w kubkach do picia lub w miseczkach z grzankami. Możesz posypać zupę posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.