Kolorowa sałatka z mandarynek i buraków. Idealna na karnawałowe spotkania

Dodano:
Sałatka z buraków i mandarynek Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Efektowną sałatkę z buraków mandarynek przyrządza się błyskawicznie. Jest kolorowa, energetyczna i bardzo zdrowa.

Szukasz pomysłu na kolorowe, sylwestrowe lub karnawałowe danie? Ta sałatka jest dla ciebie. Jest pełna zdrowych składników i pięknie prezentuje się na stole. Takie danie sprawi, że będziesz czuć się lekko. Sałatka jest doskonałą przekąską na imprezy z tańcami: syci, ale nie zapycha żołądka.

Dlaczego warto jeść sałatki?

Lekkie sałatki to jedne z najzdrowszych, imprezowych przekąsek. Tak naprawdę można je komponować z dowolnych ulubionych warzyw i owoców, do tego wystarczy lekki sos winegret, garść ulubionych orzechów czy ziaren, i gotowe! Taka sałatka to źródło witamin, mikroelementów i błonnika. Jest bogata w przeciwutleniacze, sprzyja zachowaniu młodości, pomaga utrzymać prawidłową wagę. Zdrowe sałatki to sposób na to, aby w codziennym menu (nie tylko tym imprezowym) dostarczyć organizmowi niezbędne dla zdrowia warzywa i owoce.

Jak zrobić dobrą sałatkę z warzyw i cytrusów?

Zimą do sałatek warto dodawać cytrusy: świetnie sprawdzą się w tej roli wyfiletowane pomarańcze czy mandarynki. Smakują i dodają daniom charakteru. Pasują do sałat, gotowanych lub pieczonych buraków, pieczonej marchewki, ale też pieczonego drobiu. Do takiej sałatki będą pasowały też zdrowe orzechy i pestki: mogą być orzechy włoskie, piniole, orzechy pekan, pestki dyni lub pestki słonecznika. Do sałatki z naszego przepisu można także dodać czerwoną cebulę i kawałki granatu. Do dania można podać grzanki.

RADA: Jeśli zależy ci na czasie, kup ugotowane już buraki. Wtedy sałatkę z buraków i mandarynek zrobisz dosłownie w kilkanaście minut.

Przepis: Sałatka z buraków i mandarynek

Kolorowa i zdrowa sałatka. Doskonała na przyjęcia.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 ugotowane buraki
  • 4 mandarynki
  • 150-200 g mieszanki liści na sałatkę (np. rukoli, roszponki, liści buraka i szpinaku)
  • 150 g sera feta
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek (6 łyżek), sok z cytryny (2 łyżki), miód (łyżeczka), tymianek, sól i pieprz
  • ulubione kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiBuraki pokrój na kawałki. Mandarynki obierz i wyfiletuj (zdejmij całą skórkę i zostaw sam miąższ, bez błonek), usuń pestki. Ser rozdrobnij.
  2. Zrób sos do sałatkiOliwę, sok z cytryny, miód, tymianek, sól i pieprz energicznie wymieszaj.
  3. Przygotuj sałatkęNa talerzu ułóż zielone liście, buraki, ser, mandarynki. Posyp orzechami włoskimi. Polej sosem przed samym podaniem. Udekoruj kiełkami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...