Sprawdzony przepis na pieczone pączki w wersji FIT. Bez smażenia na tłuszczu!
Tradycyjne pączki smażone na głębokim tłuszczu (według tradycji powinny być smażone na smalcu) to kaloryczna bomba. W zależności od dodatków jeden klasyczny pączek może mieć nawet 400 kcal! Są smaczne, ale niezdrowe, pełne cukru i tłuszczu. My proponujemy ich zdrowszą wersję: pączki pieczone mają nawet połowę kalorii mniej od tych smażonych. Z podanego przepisu wyjdzie 10-12 pączków. W sam raz dla całej rodziny.
Jak zrobić pączki bez smażenia?
Zamiast usmażyć, pączki można upiec. Sekretem jest puszyste, drożdżowe ciasto. Pączki są pulchne i miękkie, ale trzeba dać ciastu dobrze wyrosnąć, szczególnie w momencie, kiedy pączki są już wykrojone i ułożone na blasze. Pączki w tej wersji lepiej nadziewać po upieczeniu. Można to zrobić za pomocą specjalnej szprycy, albo też przekroić pączki i posmarować dżemem lub innym nadzieniem. Pączki można nadziewać przed upieczeniem, ale wtedy nie będą już tak pulchne. Jak smakują pieczone pączki? Są delikatne, podobne nieco do lekkich, słodkich bułeczek.
Przepis: Pieczone pączki FIT
Pączki bez smażenia na głębokim tłuszczu, idealne dla osób dbających o linię.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- ok. 30 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ulubiony dżem lub konfitura do nadziewania
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiDrożdże rozkrusz i wymieszaj z mlekiem (w temperaturze pokojowej) i łyżeczką cukru, Odstaw na co najmniej kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuść.
- Zrób ciastoMąkę, cukier, jajko, roztopione (ale przestudzone masło), zaczyn drożdżowy i szczyptę soli wymieszaj w misce. Wyrób ciasto (jeśli się za bardzo klei, zwilż ręce zimną wodą lub podsyp ciasto odrobiną mąki). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę, aby dobrze wyrosło.
- Piecz pączkiRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką wykrawaj okrągłe pączki. Ułóż je na blasze i odstaw na 20-30 minut, żeby dobrze wyrosły. Piecz 15-18 minut, aż będą rumiane.
- Nadziewaj pączkiGotowe pączki nakłuwaj nożem i nadziewaj szprycą wypełnioną dżemem lub innym nadzieniem. Pączki możesz też przekroić jak bułeczki i posmarować nadzieniem. Posyp z wierzchu cukrem pudrem.
Osobom dbającym o zdrowie i szczupłą sylwetkę polecam również sprawdzony przepis na faworki w wersji fit. To świetny wypiek na karnawał i tłusty czwartek.
Czy pączki mogą być jeszcze bardziej FIT?
Przepis zawiera niewielką ilość cukru, ale jeśli chcesz, możesz z niego... zrezygnować! Delikatnej słodyczy nada ciastu łyżeczka cukru dodana do zaczynu drożdżowego, do tego dochodzi przecież jeszcze słodkie nadzienie i cukier puder. Oczywiście nadzienie i to, co jest na wierzchu pączka, można w dowolny sposób modyfikować według własnych upodobań. Pączki można nadziać budyniem, czekoladą, ulubionym kremem (np. czekoladowym kremem z awokado). Zamiast cukrem pudrem, pączki można wykończyć lukrem lub czekoladową polewą.