Tradycyjna pascha wielkanocna – przepis Magdy Gessler
Pascha wielkanocna z roku na rok coraz częściej gości na naszych stołach, zdobywając podniebienia zwłaszcza miłośników słodkości. Poznaj historię tego ciasta i dowiedz się, jak je przygotować.
Historia paschy wielkanocnej
Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Wygląda imponująco, tak też smakuje i tyle też ma – niestety – kalorii. W 100 g tego smakołyku znajduje się 245 kcal (dane z Norm Żywienia IŻŻ z 2017 roku). Zawarte w deserze jajka i mleko symbolizują nowe życie, zwycięstwo nad śmiercią, które odniósł – według wierzeń chrześcijan – Chrystus i na które oni również – dzięki swojemu Bogu – mają szansę. Sam termin „Pascha” oznacza też w prawosławiu Niedzielę Wielkanocną i został „zapożyczony” do nazwania potrawy.
Przepis na paschę wielkanocną według Magdy Gessler
Przepis: Pascha wielkanocna
Przepis na tradycyjną paschę ukraińską według Magdy Gessler.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg tłustego twarogu
- 250 g masła
- 1,5 szklanki śmietany 22%
- 4 laski wanilii
- 200 g cukru pudru
- 8 żółtek
- 1 cytryna
- 75 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g orzechów włoskich
- koniak do namoczenia rodzynek
Sposób przygotowania
- Przygotujmasę twarogowąNajpierw zmiel twaróg trzy razy w maszynce do mięsa, a potem wymieszaj go ze śmietaną, by powstała jednolita masa. Rodzynki namocz w koniaku – płyn powinien je przykryć – a następnie posiekaj orzechy.
- Przygotuj masę jajeczno-maślanąMiękkie już masło utrzyj z cukrem pudrem oraz wyskrobanymi z laski ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy po jednym żółtku, przez cały czas jednocześnie ucierając całość. Sparz cytrynę, zatrzyj z niej skórkę i dodaj do maślano-jajecznej masy.
- Połącz dwie masyZa pomocą szpatułki wymieszaj masę twarogową z masą jajeczno-maślaną. Dodaj odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i orzechy.
- Odstaw do schłodzeniaPrzełóż masę na sito wyłożone gazą, obciąż z wierzchu, by odsączyć paschę i wstaw do lodówki. Deser powinien w niej być przez całą noc, następnego dnia można go przełożyć na talerz i udekorować.
Wypróbuj także przepis na mazurek z czekoladą i orzechami oraz świąteczny makowiec. A jeśli znudziły ci się tradycyjne desery, przygotuj oryginalne ciasto Genoise z musem czekoladowym.