Tradycyjna pascha wielkanocna –  przepis Magdy Gessler

Dodano:
Pascha wielkanocna Źródło: Shutterstock
Pascha wielkanocna to tradycyjne danie świąteczne, najpopularniejsze na Ukrainie i w Rosji. Warto ją przygotować jednak i w Polsce – w odsłonie zaproponowanej przez Magdę Gessler.

Pascha wielkanocna z roku na rok coraz częściej gości na naszych stołach, zdobywając podniebienia zwłaszcza miłośników słodkości. Poznaj historię tego ciasta i dowiedz się, jak je przygotować.

Historia paschy wielkanocnej

Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Wygląda imponująco, tak też smakuje i tyle też ma – niestety – kalorii. W 100 g tego smakołyku znajduje się 245 kcal (dane z Norm Żywienia IŻŻ z 2017 roku). Zawarte w deserze jajka i mleko symbolizują nowe życie, zwycięstwo nad śmiercią, które odniósł – według wierzeń chrześcijan – Chrystus i na które oni również – dzięki swojemu Bogu – mają szansę. Sam termin „Pascha” oznacza też w prawosławiu Niedzielę Wielkanocną i został „zapożyczony” do nazwania potrawy.

Przepis na paschę wielkanocną według Magdy Gessler

Przepis: Pascha wielkanocna

Przepis na tradycyjną paschę ukraińską według Magdy Gessler.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki śmietany 22%
  • 4 laski wanilii
  • 200 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 1 cytryna
  • 75 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • koniak do namoczenia rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Przygotujmasę twarogowąNajpierw zmiel twaróg trzy razy w maszynce do mięsa, a potem wymieszaj go ze śmietaną, by powstała jednolita masa. Rodzynki namocz w koniaku – płyn powinien je przykryć – a następnie posiekaj orzechy.
  2. Przygotuj masę jajeczno-maślanąMiękkie już masło utrzyj z cukrem pudrem oraz wyskrobanymi z laski ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy po jednym żółtku, przez cały czas jednocześnie ucierając całość. Sparz cytrynę, zatrzyj z niej skórkę i dodaj do maślano-jajecznej masy.
  3. Połącz dwie masyZa pomocą szpatułki wymieszaj masę twarogową z masą jajeczno-maślaną. Dodaj odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i orzechy.
  4. Odstaw do schłodzeniaPrzełóż masę na sito wyłożone gazą, obciąż z wierzchu, by odsączyć paschę i wstaw do lodówki. Deser powinien w niej być przez całą noc, następnego dnia można go przełożyć na talerz i udekorować.

Wypróbuj także przepis na mazurek z czekoladą i orzechami oraz świąteczny makowiec. A jeśli znudziły ci się tradycyjne desery, przygotuj oryginalne ciasto Genoise z musem czekoladowym.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...