Wiosenny omlet z zielonymi warzywami. Idealny na chłodniejsze dni

Dodano:
Omlet z zielonymi warzywami. Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Kiedy wiosna nie rozpieszcza pogodą, postaw na pożywne śniadanie na ciepło. Idealnie sprawdzi się tu omlet z dodatkiem zielonych warzyw.

Przygotowanie omletów jest dziecinnie proste i szybkie. Klasyczny omlet to tylko jajka i odrobina wody lub mleka. Wystarczy kilka minut i śniadanie gotowe. A jeśli dodasz do tego porcję zielonych warzyw, otrzymasz wiosenne i pełne witamin danie.

Czy omlety są zdrowe?

Omlety to lekkie danie, które da ci odpowiednią ilość energii na dobry początek dnia. Jaja są źródłem witamin A, D, E oraz witamin z grupy B, zawierają także fosfor i żelazo. To oznacza, że najprostsze danie z jajkami (a takim jest omlet) doda ci energii, wspmoże pracę układu nerwowego i pozytywnie wpłynie na odporność.

Co dodać do omleta?

Omlet to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, bo można je przygotować zarówno na słodko (np. z dodatkiem świeżych owoców), jak i w wersji wytrawnej. Do omleta zawsze warto dodawać warzywa, dzięki temu już od rana zapewnisz sobie zdrową porcję witamin i niezbędnych mikroelementów.

Zielone warzywa są bogate między innymi w witaminę C i żelazo. To jednocześnie solidna porcja cennego dla wsparcia metabolizmu i pracy jelit błonnika. Postaw na szpinak, brokuły, zielony groszek, natkę pietruszki, zieloną paprykę, zielone szparagi, szczypiorek, ale też zdrowe kiełki, mikrozioła i kojarzącą się z wiosną rzeżuchę. Oczywiście do omleta możesz dodawać też inne warzywa: pasują tu pomidory, kolorowa papryka, rzodkiewka, cukinia czy kolorowa fasola z puszki. Smak omleta możesz także podkręcić, dodając kawałki koziego sera lub słonej fety. Omleta podawaj w towarzystwie pełnoziarnistych grzanek lub chleba.

Przepis: Omlet z zielonymi warzywami

Omlet idealny na wiosenne, ciepłe śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 jajka
  • łyżka mleka lub wody
  • łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • garść liści szpinaku
  • kilka różyczek brokułu
  • łyżka zielonego groszku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiJajka dobrze rozbełtaj z wodą lub mlekiem i przyprawami. Różyczki brokuła podziel na mniejsze części (jeśli to brokuły mrożone, gotuj je najpierw 2-3 minuty w wodzie i dobrze osusz), pietruszkę posiekaj.
  2. Usmaż omletNa patelni rozgrzej masło lub olej. Wylej jajka i ułóż na nich brokuły, szpinak, groszek. Smaż kilka minut, pod koniec przykrywając pokrywka, aby ściął się również wierzch omleta. Gotowe danie posyp pietruszką.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...