Masz ochotę na czekoladę w ciąży? Nie czuj się winna
Dla prawidłowego rozwoju dziecka znaczenie ma sposób odżywiania matki nie tylko w czasie ciąży, ale także przed nią i w trakcie karmienia. Badania wskazują, że w drugim i trzecim trymestrze ciąży wyraźnie wzrasta zapotrzebowanie na energię, składniki mineralne czy witaminy. Stąd kobieta może wtedy mieć chęć na pewne specyficzne produkty spożywcze, które te potrzeby zaspokoją – tłumaczą spacjaliści.
Dlaczego kobiety w ciąży mają ochotę na czekoladę?
Czekolada to jedna z najczęstszych zachcianek kobiet w ciąży. I chociaż na co dzień staramy się ją ograniczać, to warto wiedzieć, że ma również cenne właściwości. Zawiera mikroelementy, których potrzebuje organizm ciężarnej kobiety. Są to
-
magnez,
- potas,
- cynk,
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- żelazo,
- niacyna,
- felytolamina,
- flawonoidy,
- witaminy z grupy B,
- witaminę A i E.
Specjaliści wskazują, że najzdrowsza jest gorzka czekolada, bez żadnych dodatków. Zawarty w czekoladzie magnez pozwala się wyciszyć i poprawia nasz nastrój, natomiast fenyloetyloamina sprawia, że organizm wytwarza więcej hormonów szczęścia – endorfin.
Jakie jeszcze zachcianki mają kobiety w ciąży?
Kobieta w ciąży może łączyć ze sobą niepasujące produkty lub zajadać się tym, czego wcześniej nie lubiła. Zdarza się, że ciężarne wstają w środku nocy, aby pójść do kuchni w poszukiwaniu przekąski. Lista ciążowych zachcianek jest długa. Do najczęściej wymienianych należą:
- kiszone ogórki,
- cytryny,
- tłuste potrawy,
- czerwone mięso,
- słodycze.
Czy ulegać zachciankom w ciąży?
Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety. Trzeba pamiętać, że jeśli zjemy kostkę czy dwie czekolady, to nic złego się nie stanie. Należy jednak zachować zdrowy rozsądek i pamiętać, że dieta przyszłej mamy powinna być zbilansowana i urozmaicona. Nie jest to czas na odchudzanie, ani stosowanie eliminacyjnych diet. Dobrze jest pilnować odpowiednich pór posiłków i spożywać produkty z każdej z grup, według wskazań piramidy żywienia. Żywność powinna być jak najbardziej naturalna, znanego pochodzenia, nieprzetworzona. Należy zadbać, aby codzienna dieta była źródłem kwasów omega-3 i w ogóle nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można je znaleźć w olejach tłoczonych na zimno, nasionach, orzechach i rybach.