Fioletowe znaczy zdrowe. Dlaczego warto jeść fioletowe owoce i warzywa?
Badania wskazują, że owoce i warzywa o intensywnych kolorach są źródłem przeciwutleniaczy, czyli związków, które chronią organizm przed nowotworami i miażdżycą. Zawdzięczają swój kolor naturalnym barwnikom – antocyjanom.
Dlaczego fioletowe warzywa i owoce są zdrowe?
Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
Nie tylko zawarte w fioletowych warzywach i owocach antocyjany chronią przed rakiem. Podobną rolę spełnia także zawarty w nich resweratol. To substancja, która znajduje się w dużych ilościach między innymi w czerwonych winogronach, borówkach i jagodach. Badania wskazują, że resweratrol może hamować rozwój nowotworów jelita grubego, raka prostaty, piersi, skóry, wątroby, płuc i krwi.
Zapobiegają chorobom serca
Resweratrol korzystnie też działa na układ krążenia i serce. Pomaga obniżyć ciśnienie, zmniejsza też wchłanianie złego cholesterolu i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Badania wskazują, że szczególnie korzystne dla osób mających zbyt wysoki poziom cholesterolu jest jedzenie ciemnych winogron, jagód i czarnych porzeczek, które nie tylko obniżają poziom złego cholesterolu, ale też jednocześnie podnoszą poziom jego tzw. dobrej frakcji.
Chronią wątrobę
Wątroba to organ, na który destrukcyjnie działają zwłaszcza używki: alkohol, papierosy, leki. Obciąża ją też jedzenie tłustych produktów. Żeby zadbać o wątrobę, warto włączyć do codziennej diety warzywa i owoce, a zwłaszcza fioletowe. Znajdujące się w nich antocyjany chronią wątrobę przed uszkodzeniami.
Spowalniają procesy degeneracyjne w mózgu
Badania wskazują, że antocyjany witaminy oraz antyoksydanty wpływają korzystnie na pracę mózgu, chroniąc go przed procesami starzenia i spowalniając degenerację. Okazuje się, że na pamięć doskonale działają borówki, dlatego powinniśmy jeść je częściej. Dieta bogata w fioletowe warzywa i owoce pozwala na długo zachować sprawność intelektualną.