Pierwsza pomoc przy zatruciu grzybami. Czy choremu można podać mleko?
O zasadach bezpiecznego grzybobrania przypomina Główny Inspektor Sanitarny. Najważniejsze to zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie ma się żadnych wątpliwości. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe (z gąbeczką na spodzie kapelusza). Lepiej unikać też młodych okazów, które nie wykształciły jeszcze wyraźnych cech gatunku. Ważne, aby grzyby wykręcać – to ułatwia identyfikację grzyba. Nie mniej istotne jest też to, w co zbiera się grzyby. Powinny to być przewiewne kosze lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
W razie najmniejszych wątpliwości lepiej grzyba wyrzucić. Aby zyskać pewność, można też zanieść zbiory do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy grzyby są bezpieczne.
Jak objawia się zatrucie grzybami?
Jak przypomina GIS, zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn. Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.
Co zrobić, jeśli po zjedzeniu grzybów wystąpią objawy zatrucia?
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieź chorego do szpitala. Można sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu. Mleko i alkohol mogą pogorszyć sytuację, ponieważ przyspieszą wchłanianie toksyn do krwioobiegu. Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.
Warto pamiętać, że specjaliści nie zalecają podawania grzybów dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży i osobom, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego.