-
Guma guar (E412) – zastosowanie, właściwości, wpływ na zdrowie
Guma guar to jeden z dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym. Ma właściwości żelujące i
stabilizujące, co sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji żywności i jest
powszechnie stosowana w innych gałęziach przemysłu. W jakich produktach znajduje się guma
guar? Czy spożywanie jej szkodzi zdrowiu? Sprawdźmy.ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Rtęć w odżywkach. Akcje SFD, czyli znanego producenta suplementów diety runęłyBiznesSuplementy dietyBezpieczeństwo żywności
-
Toksyczny akrylamid w żywności. Czy rzeczywiście jest niebezpieczny?Bezpieczeństwo żywnościZdrowie Wprost
-
Gorzka zupa z dyni. Nie jedz jej, bo może być trującaBezpieczeństwo żywnościProdukty
Monika Witkowska
-
Popularny słodzik może wywołać problemy z pamięcią? Są nowe badaniaBezpieczeństwo żywnościProduktyZdrowie Wprost
-
Czy kiełki są szkodliwe? Te informacje mogą cię zaskoczyćŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyZdrowie Wprost
Monika Witkowska
-
Popularne piwo wycofane ze sprzedaży. Niedopuszczalny błąd po stronie producenta
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży piwa znanej marki. Etykieta produktu zawiera niewłaściwe informacje, co stwarza zagrożenie dla konsumentów i może mieć fatalne skutki.
ProduktyŻywienie -
Czy można jeść czekoladę z białym nalotem? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Biały nalot na czekoladzie to dla wielu osób sygnał, że smakołyk nie nadaje się już do spożycia. Czy takie przekonanie zawsze jest słuszne? Sprawdź, czy czekolada może się zepsuć.
ProduktyŻywienie -
Takich cukinii nie jedz. Ich spożycie może doprowadzić nawet do śmierci
Cukinie mają wiele wartości odżywczych. Należy jednak starannie wybierać warzywa, które włączamy do menu. Niektóre z nich mogą bowiem bardziej zaszkodzić zdrowiu niż pomóc. Zobacz, jakich cukinii lepiej nie jeść.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Babcia ostrzegała, by nie jeść ciepłego ciasta drożdżowego. Tomasz Rożek wyjaśnia, czy słusznie
Ciepłe ciasto drożdżowe babci było zakazanym owocem. Mieliśmy dla naszego bezpieczeństwa czekać, aż wystygnie. Tomasz Rożek wyjaśnił, że niepotrzebnie.
Żywienie -
Katarzyna Bosacka zaniemówiła, widząc skład tej szynki. Apeluje: „Musicie to zobaczyć”
Katarzyna Bosacka sprawdziła skład popularnej szynki. To, co zobaczyła wprawiło ją w osłupienie. Nazywa produkt niesmacznym żartem. „Serio to można znaleźć w sklepach?” – pyta retorycznie.
ProduktyŻywienie -
Nie wierz w ten popularny mit dotyczący jajek. Biotechnolog i dietetyk obalili go
Jakie jajka są zdrowsze? Wiejskie czy te z ze sklepu? Wiele osób zastanawia się nad tym podczas zakupów. Biotechnolog i dietetyk rozwiewają wątpliwości.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Popularne płatki wycofane ze sprzedaży. Ostrzeżenie GIS: produkt może zagrażać zdrowiu
W pilnym komunikacie GIS ostrzega przed spożyciem popularnych płatków. Wykryto w nich związek, który może okazać się niebezpieczny dla pewnej grupy osób. Zobacz, czy problem nie dotyczy ciebie lub kogoś bliskiego.
ProduktyŻywienie -
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po takie owoce. Zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób
Owoce są zdrowe i pełne witamin, ale nie wszystkie. Jedzenie niektórych może przynieść skutek odwrotny od zamierzonego i zaszkodzić, zamiast pomóc. Zobacz, jakich owoców lepiej unikać i dlaczego.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Biotechnolog ostrzega. Nigdy nie pij takiej wody! Skutki mogą być fatalne
Woda powinna stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Bez niej organizm nie jest w stanie funkcjonować. Okazuje się jednak, że w pewnych warunkach ten życiodajny płyn może zamienić się w truciznę.
ŻywienieProdukty -
Coraz większy problem z rybami. Ostrzeżenie nie tylko dla Polski
Europejczycy zjedli w tym roku więcej ryb niż złowili – podaje WWF. Ich spożycie w UE osiągnęło już roczny limit dotyczący Morza Śródziemnego. Jakie zatem będą tego konsekwencje?
-
Wielu Polaków popełnia ten błąd, kisząc ogórki. Internetowa moda może skończyć się poważnymi...
Ogórki kiszone robi się właśnie teraz. Ich wykonanie nie jest trudne, ale w sieci roi się od szkodliwych patentów na ten polski przysmak. Jeden z nich jest wyjątkowo niebezpieczny.
Żywienie -
Komu się nie spieszy do systemu kaucyjnego
Ustawa o wprowadzeniu w Polsce systemu kaucyjnego, przygotowana przez rząd PiS i uchwalona pod koniec poprzedniej kadencji Sejmu w czerwcu 2023 r., jako jedna z niewielu połączyła parlamentarzystów ponad podziałami politycznymi. Ówczesna...
-
Masło czy margaryna? Dr Damian Parol wskazał, który tłuszcz jest zdrowszy. Można się zdziwić
Czy masło jest zdrowsze niż margaryna? A może jest dokładnie na odwrót? Dr Damian Parol wyjaśnił, który tłuszcz bardziej przysłuży się naszemu zdrowiu. Zobacz, po co lepiej sięgać – masło czy margarynę.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Groźne bakterie w popularnym mięsie. GIS wydał pilny komunikat. Nie jedz tego mięsa
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) opublikował kolejny komunikat. Tym razem ostrzega przed spożyciem popularnego mięsa. Wykryto w nim groźne dla zdrowia bakterie.
ŻywienieProdukty -
Takie kiszonki to trucizna. Lepiej czym prędzej się ich pozbądź i nie ryzykuj zdrowiem
Kiszonki mają wiele cennych wartości odżywczych. Niekiedy mogą się jednak przerodzić w prawdziwą truciznę. Zobacz, w jakich sytuacjach do tego dochodzi.
ŻywieniePrzepisyPaulina Cywka
-
GIS wydał ostrzeżenie ws. popularnego napoju. „Grozi uszkodzeniem ciała”
GIS ostrzega wszystkich, którzy kupili jedno z popularnych piw bezalkoholowych o uwagę. Nieroztropne obchodzenie się z butelką może grozić poważnymi konsekwencjami.
-
Masz w domu ten napój? GIS ostrzega: Butelka może wybuchnąć
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał pilne ostrzeżenie. Komunikat dotyczy popularnego napoju. Butelka może wybuchnąć i spowodować poważne uszkodzenia ciała.
ProduktyŻywienie -
Ten fermentowany napój przyjemnie orzeźwia, ale bywa niebezpieczny. Eksperci ostrzegają
Latem kombucha smakuje znakomicie. Dobrze przyrządzona jest też korzystna dla zdrowia. Eksperci ostrzegają jednak przed domowymi wersjami napoju. Ich skład może budzić pewne wątpliwości.
Składniki odżywcze -
Nowe badania nad PFAS. Te popularne produkty podwyższają ich poziom
Mogące stanowić zagrożenie dla zdrowia związki znane jako PFAS (perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe) z każdym kolejnym badaniem dają się coraz lepiej poznać naukowcom. Tym razem odkryli oni związek pomiędzy ich występowaniem i...
-
Sosy znanej i lubianej marki wycofane ze sprzedaży. Ostrzeżenie GIS: mogą zagrażać zdrowiu
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ważne ostrzeżenie. Komunikat dotyczy popularnych sosów znanej marki. Na produkty te powinna uważać zwłaszcza jedna grupa osób.
ProduktyŻywienie -
Borówki amerykańskie mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. Zobacz, kto powinien ich unikać
Borówki amerykańskie są pyszne i zdrowe. Istnieje jednak pewna grupa osób, którym te owoce mogą poważnie zaszkodzić i wywołać wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dietetyk ostrzega przed lodami. Tych lepiej unikać jak ognia, bo zagrażają zdrowiu
Latem cukiernie, sklepy spożywcze i supermarkety kuszą klientów obniżkami cen lodów. Uważajcie jednak na to, jakie przysmaki wybieracie. Niektóre smakołyki zagrażają zdrowiu, choć na pierwszy rzut oka wyglądają pięknie i apetycznie.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Tak nie przechowuj bobu. Jagna Niedzielska ostrzega przed tym groźnym błędem
Lubię bób, bo jest smaczny i zdrowy. Jeden błąd w jego przechowywaniu może jednak zniwelować pozytywny wpływ warzywa. Ostrzega przed nim Jagna Niedzielska.
ProduktyŻywienie -
Polacy jedzą jagody z krzaczka na potęgę. Sanepid ostrzega: Ta letnia przyjemność wiąże się z...
Sezon na jagody się zaczął i pierwsze owoce już można znaleźć w lasach. Wraz z nimi powróciło zagrożenie, z którego istnienia część z nas może nie zdawać sobie sprawy.
Żywienie