Na weekend upiecz tartę ze śliwkami. Jest pyszna
Śliwki to jedne z najczęściej uprawianych w Polsce owoców. Jesteśmy ich piątym producentem w Unii Europejskiej i siedemnastym na świecie. Roczne zbiory wynoszą w Polsce około 100 tys. ton, z czego większość trafia na krajowy rynek. Pierwsze śliwki pojawiają się już na początku lata, jednak ich aromat kojarzony jest z jesienią. Wtedy wybór owoców jest olbrzymi. Do ciast doskonale nadają się śliwki węgierki.
Śliwki węgierki
Ta odmiana przywędrowała do nas najprawdopodobniej właśnie z Węgier, ale jej rodowodu należałoby szukać w Azji Mniejszej. Węgierka nadaje się do jedzenia na surowo, do pieczenia, ale też wzbogaca smak zupy lub drugiego dnia. Bardzo dobrze nadaje się do suszenia, a nowe aromaty można z niej wydobyć po jej uwędzeniu.
Śliwki mają szereg właściwości prozdrowotnych
Śliwki przyśpieszają i ułatwiają proces trawienia. Dzieje się tak za sprawą zawartego w nich błonnika. Nie są bogate w witaminę C, ale zawierają spore ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i niespotykaną w zbyt wielu owocach witaminę E. Śliwki nie są kaloryczne – 100 gramów zawiera niewiele ponad 45 kcal.
Wypróbuj przepis na tartę ze śliwek
Przepis: Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas gotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 5
 
Składniki
- Ciasto:
 - 300 g mąki pszennej
 - 2 płaskie łyżki cukru pudru
 - 150 g schłodzonego masła
 - 1 jajko
 - Szczypta soli
 - Nadzienie:
 - 500 g wydrążonych śliwek węgierek
 - 2 łyżki cukru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
 - Płatki z migdałów
 
Sposób przygotowania
- Przygotuj śliwkiŚliwki myjemy i wydrążamy środek, kroimy na ćwiartki. Dodajemy cukier, cynamon i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na bok.
 - Zagnić ciastoMąkę wraz z cukrem pudrem przesiewany. Masło kroimy na kawałki, dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
 - Upiecz ciastoSchłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około 15 minut. Resztę ciasta kroimy na paski do nałożenia na wierzch tarty.
 - Włóż śliwkiNa przestygnięte ciasto nakładamy wcześniej przygotowane śliwki i posypujemy płatkami z migdałów i nakładamy paski z ciasta.
 - Zapiecz ciastoPieczemy około 15 – 20 minut do zarumienienia ciasta.