Udko czy pierś z kurczaka? Ten wybór ma znaczenie na diecie

Dodano:
Pieczony kurczak Źródło: Shutterstock
Mięso z drobiu zawiera więcej białka i mniej kalorii niż wieprzowina. Jest lekkostrawne, znajdziemy w nim znaczną ilość witamin z grupy B, selen i fosfor. Jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie kurczaka, to wiele osób zastanawia się, jaką część najlepiej wybrać do zjedzenia. Dietetycy tłumaczą, kto powinien sięgnąć po pierś, a kto po udko.

Wiele osób uważa, że białe mięso z piersi kurczaka jest o wiele zdrowsze niż ciemne mięso z udka. Prawdą jest, że pierś z kurczaka ma mniej kalorii i mniej tłuszczu, więc dla osób dbających o linię wybór wydaje się oczywisty. Najnowsze badania wskazują jednak, że ciemne mięso z kurczaka zawiera składniki odżywcze, z których nie powinno się rezygnować. A dodatkowy tłuszcz i kalorie także nie są złe.

Jak wypada porównanie?

  • Udko kurczaka ze skórą zawiera 197 kalorii, 12,5 gramów tłuszczu, 19,8 gramów białka
  • Udko kurczaka bez skóry zawiera 152 kalorie, 6,93 grama tłuszczu, 21 gramów białka
  • Pierś kurczaka ze skórą zawiera 150 kalorii, 8,05 grama tłuszczu, 18 gramów białka
  • Pierś kurczaka bez skóry zawiera 133 kalorie, 2,75 grama tłuszczu, 27,3 grama białka

Ważny jest sposób przyrządzenia mięsa

Widać więc, że więcej tłuszczu znajduje się w udku, niż w kawałku piersi kurczaka o tej samej wadze. Jednak o tym, ile ostatecznie tłuszczu będzie w porcji kurczaka, decyduje sposób przyrządzenia mięsa. Drób jest łatwy do przyrządzenia i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Można go z powodzeniem gotować, smażyć czy piec. Jeśli jednak unikasz kupowania przemysłowo hodowanych brojlerów, bojąc się ewentualnej zawartości w mięsie antybiotyków, musisz pamiętać, że mięso z hodowli ekologicznych będzie dużo twardsze. Warto je zamarynować i nawet na 2 dni pozostawić do skruszenia – wskazuje dietetyczka.

„Jeśli zamierzasz jeść panierowane lub smażone kurczaki z białego mięsa, zawartość tłuszczu i tak wzrośnie. Lepiej jeść grillowane lub pieczone części kurczaka, jeśli chcesz zachować niską zawartość tłuszczu” – doradza dietetyczka i autorka książek kucharskich Amy Goodson, cytowana przez portal Eat That, Not This!

Ze skórą czy bez?

Zastanawiając się, który kawałek kurczaka zjeść, zapominamy o smakowitej skórce. Skóra jest tłusta i zwiększa znacząco ilość kalorii w spożywanym mięsie.

„Nie oznacza to, że zawsze musisz rezygnować ze zjedzenia skóry z kurczaka, ale powinieneś wziąć pod uwagę, licząc kalorie. Ciemne mięso kurczaka znajdziesz w udkach i skrzydłach. A te kawałki mięsa najczęściej zjadamy ze skórą” – uważa dietetyczka.

Źródło: Eat This, Not That!
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...