Kwaśne zupy poprawiają nastrój! Wypróbuj przepis na pyszną ogórkową
Dodano:
Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto jeść ją zwłaszcza zimą, kiedy mamy pod dostatkiem kiszonych ogórków. Jest smaczna, zdrowa i poprawia nastrój. Sprawdź przepis na zupę ogórkową.
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków ma wiele prozdrowotnych właściwości. Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, usuwa toksyny i reguluje florę bakteryjną w jelitach. Zawierają też ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne, takie jak:
- witaminę A,
- witaminę C,
- witaminę E,
- K (występująca głównie w produktach fermentowanych) w jednej porcji ogórków znajduje się ok. 72.1 mikrogramów witaminy K, czyli około 58 proc. dziennego zapotrzebowania,
- potas,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- sód.
W ogórkach kiszonych znajdziemy też dużą ilość błonnika pokarmowego, który wzmacnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.
Przepis na tradycyjną zupę ogórkową
Składniki:
- porcja mięsa rosołowego z kurczaka lub ćwiartka kurczaka,
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 1 łodyga selera,
- kawałek pora,
- 1/3 korzenia selera,
- pietruszka (korzeń),
- 1 marchew,
- liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 6 ziemniaków (średniej wielkości), obranych i pokrojonych w kostkę,
- 8 małych i średnich ogórków kiszonych, startych na grubej tarce albo pokrojonych w cienkie paseczki,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania zupy:
- Mięso włożyć do garnka i zalać ok. 2,5 litrami wody.
- Dodać marchew, seler, pietruszkę, liść i ziele. Lekko posolić w połowie gotowania.
- Gotować przez 1-1,5 godziny.
- Wyjąć mięso z wywaru.
- Dodać ziemniaki i gotować je w wywarze przez 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać ogórki.
- Zaprawić śmietaną (odlewamy odrobinę wywaru – jedną małą chochlę – do kubka i dodajemy do niego śmietanę, energicznie mieszając całość, następnie wlewamy to powoli do gotującego się bulionu).
- Przyprawić solą i pieprzem i rozlać na talerze.