Kwaśne zupy poprawiają nastrój! Wypróbuj przepis na pyszną ogórkową

Kwaśne zupy poprawiają nastrój! Wypróbuj przepis na pyszną ogórkową

Dodano: 
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa Źródło:Shutterstock
Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto jeść ją zwłaszcza zimą, kiedy mamy pod dostatkiem kiszonych ogórków. Jest smaczna, zdrowa i poprawia nastrój. Sprawdź przepis na zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków ma wiele prozdrowotnych właściwości. Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, usuwa toksyny i reguluje florę bakteryjną w jelitach. Zawierają też ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne, takie jak:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • K (występująca głównie w produktach fermentowanych) w jednej porcji ogórków znajduje się ok. 72.1 mikrogramów witaminy K, czyli około 58 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • sód.

W ogórkach kiszonych znajdziemy też dużą ilość błonnika pokarmowego, który wzmacnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.

Przepis na tradycyjną zupę ogórkową

Składniki:

  • porcja mięsa rosołowego z kurczaka lub ćwiartka kurczaka,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 1 łodyga selera,
  • kawałek pora,
  • 1/3 korzenia selera,
  • pietruszka (korzeń),
  • 1 marchew,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziemniaków (średniej wielkości), obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 8 małych i średnich ogórków kiszonych, startych na grubej tarce albo pokrojonych w cienkie paseczki,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania zupy:

  1. Mięso włożyć do garnka i zalać ok. 2,5 litrami wody.
  2. Dodać marchew, seler, pietruszkę, liść i ziele. Lekko posolić w połowie gotowania.
  3. Gotować przez 1-1,5 godziny.
  4. Wyjąć mięso z wywaru.
  5. Dodać ziemniaki i gotować je w wywarze przez 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać ogórki.
  7. Zaprawić śmietaną (odlewamy odrobinę wywaru – jedną małą chochlę – do kubka i dodajemy do niego śmietanę, energicznie mieszając całość, następnie wlewamy to powoli do gotującego się bulionu).
  8. Przyprawić solą i pieprzem i rozlać na talerze.

Czytaj też:
Czy probiotyki mogą uchronić nas przed grypą?
Czytaj też:
Czy woda po kiszonych ogórkach jest zdrowa? Zalety i właściwości soku z ogórków