Przesadziłeś z jedzeniem? Zrób nalewkę na trawienie

Dodano:
Nalewka na trawienie Źródło: Shutterstock
Od przejedzenia już tylko krok do niestrawności i bólu brzucha. Na gastryczne dolegliwości doskonale pomaga nalewka na trawienie. Wypróbuj przepis!

Nalewki od wieków były cenione za prozdrowotne właściwości, leczyły się nimi też nasze babcie i prababcie. Przyrządzały je z owoców, kwiatów, korzeni ziół lub przypraw oraz mocnego alkoholu. Kieliszeczek nalewki przed snem pozwalał szybciej usnąć, a wypity po obfitym obiedzie czy kolacji zapewniał lepsze trawienie. Zapobiegał też innym problemom gastrycznym: wzdęciom i gazom. Przygotowanie nalewki na trawienie nie jest trudne. Potrzebne jest zaledwie kilka przypraw, które masz z pewnością w kuchni.

Jakie przyprawy dodać do nalewki na trawienie?

Na problemy z trawieniem pomagają:

  • Imbir pobudza pracę żołądka i przyspiesza metabolizm.
  • Anyż pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczowo oraz zapobiega wzdęciom.
  • Kminek reguluje procesy trawienia i niweluje wzdęcia.
  • Ziele angielskie wspomaga trawienie, niweluje ból i pomaga usunąć brzydki zapach z ust.
  • Cynamon zapobiega biegunkom oraz niweluje niestrawność i wzdęcia.
  • Gałka muszkatołowa nadaje ciekawego smaku nalewce i aktywnie pobudza trawienie.

Dlaczego do nalewki dodajemy cukier lub miód?

Dodatek cukru czy miodu do nalewki podnosi jej walory smakowe, ale też zabezpiecza ją przed zepsuciem. Cukier wraz z alkoholem podtrzymują naturalny proces rozkładu owoców, dzięki czemu można przechowywać nalewkę w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy, a nawet lat.

Przepis na nalewkę na trawienie

Składniki:

  • wódka (litr)
  • kawałek imbiru (5 cm, obrany i pokrojony w plasterki)
  • anyż gwiazdkowy (5 g)
  • kminek (5 g)
  • ziele angielskie (pięć kulek)
  • cynamon (5 g)
  • gałka muszkatołowa (5 g)
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy alkoholem.
  2. Odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka do kilkunastu tygodni.
  3. Przygotowujemy syrop. Do szklanki wody wsypujemy pół szklanki cukru i zagotowujemy.
  4. Filtrujemy nalewkę i łączymy ją z syropem. Wymieszaną nalewkę odstawiamy następnie na około 4 tygodnie.
  5. Gotową przelewamy do butelek i stosujemy w razie konieczności.

Jak dawkować nalewkę na lepsze trawienie?

Nalewki mogą pić wyłącznie osoby dorosłe. Nie powinny spożywać ich kobiety w ciąży. Symboliczne ilości nalewek leczniczych działają prozdrowotnie. Ich przekroczenie może mieć jednak negatywne skutki dla zdrowia. Wypicie 30 ml nalewki na dobę to granica, której nie powinno się przekraczać.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...