Przesadziłeś z jedzeniem? Zrób nalewkę na trawienie

Przesadziłeś z jedzeniem? Zrób nalewkę na trawienie

Dodano: 
Nalewka na trawienie
Nalewka na trawienie Źródło: Shutterstock
Od przejedzenia już tylko krok do niestrawności i bólu brzucha. Na gastryczne dolegliwości doskonale pomaga nalewka na trawienie. Wypróbuj przepis!

Nalewki od wieków były cenione za prozdrowotne właściwości, leczyły się nimi też nasze babcie i prababcie. Przyrządzały je z owoców, kwiatów, korzeni ziół lub przypraw oraz mocnego alkoholu. Kieliszeczek nalewki przed snem pozwalał szybciej usnąć, a wypity po obfitym obiedzie czy kolacji zapewniał lepsze trawienie. Zapobiegał też innym problemom gastrycznym: wzdęciom i gazom. Przygotowanie nalewki na trawienie nie jest trudne. Potrzebne jest zaledwie kilka przypraw, które masz z pewnością w kuchni.

Jakie przyprawy dodać do nalewki na trawienie?

Na problemy z trawieniem pomagają:

  • Imbir pobudza pracę żołądka i przyspiesza metabolizm.
  • Anyż pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczowo oraz zapobiega wzdęciom.
  • Kminek reguluje procesy trawienia i niweluje wzdęcia.
  • Ziele angielskie wspomaga trawienie, niweluje ból i pomaga usunąć brzydki zapach z ust.
  • Cynamon zapobiega biegunkom oraz niweluje niestrawność i wzdęcia.
  • Gałka muszkatołowa nadaje ciekawego smaku nalewce i aktywnie pobudza trawienie.

Dlaczego do nalewki dodajemy cukier lub miód?

Dodatek cukru czy miodu do nalewki podnosi jej walory smakowe, ale też zabezpiecza ją przed zepsuciem. Cukier wraz z alkoholem podtrzymują naturalny proces rozkładu owoców, dzięki czemu można przechowywać nalewkę w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy, a nawet lat.

Przepis na nalewkę na trawienie

Składniki:

  • wódka (litr)
  • kawałek imbiru (5 cm, obrany i pokrojony w plasterki)
  • anyż gwiazdkowy (5 g)
  • kminek (5 g)
  • ziele angielskie (pięć kulek)
  • cynamon (5 g)
  • gałka muszkatołowa (5 g)
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy alkoholem.
  2. Odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka do kilkunastu tygodni.
  3. Przygotowujemy syrop. Do szklanki wody wsypujemy pół szklanki cukru i zagotowujemy.
  4. Filtrujemy nalewkę i łączymy ją z syropem. Wymieszaną nalewkę odstawiamy następnie na około 4 tygodnie.
  5. Gotową przelewamy do butelek i stosujemy w razie konieczności.

Jak dawkować nalewkę na lepsze trawienie?

Nalewki mogą pić wyłącznie osoby dorosłe. Nie powinny spożywać ich kobiety w ciąży. Symboliczne ilości nalewek leczniczych działają prozdrowotnie. Ich przekroczenie może mieć jednak negatywne skutki dla zdrowia. Wypicie 30 ml nalewki na dobę to granica, której nie powinno się przekraczać.

Czytaj też:
Nie chcesz mieć problemów z trzustką? Unikaj tego rodzaju tłuszczów
Czytaj też:
Ten olej działa rozkurczowo i wspomaga pracę jelit. Pij go nawet codziennie