Szczypiorek – nieodłączny element nie tylko wiosennych dań. Dlaczego warto go jeść?

Dodano:
Szczypiorek dostępny jest cały rok Źródło: Pixabay
Jest smaczny, pasuje do wielu dań i możemy wyhodować go na własnym parapecie. Szczypiorek to król wiosny i budzącej się do życia przyrody. Jego właściwości odżywcze zaskakują.

Szczypiorek to jedna z najbardziej znanych nowalijek. Do tej grupy zaliczamy warzywa, które aktualnie są dostępne w sklepach już przez cały rok. Jednak w przypadku naturalnej uprawy gruntowej ich zbiór odbywa się dopiero późną wiosną i latem. Warto dowiedzieć się więcej na temat odżywczych właściwości szczypiorku. Powinny one skłonić nas do tego, by szczypior jak najczęściej gościł w naszym jadłospisie.

Szczypiorek ma dużą wartość odżywczą

Szczypiorek (Allium schoenoprasum) jest jednym z wielu jadalnych gatunków rodzaju Allium – kwitnącej rodziny roślin, do którego należą też czosnek, por, szalotka i chińska cebula. Słynie z wyjątkowych walorów smakowych oraz jest od dawna wykorzystywany w medycynie naturalnej. Uprawiany w szklarniach szczypiorek może mieć mniejszą wartość odżywczą niż szczypiorek, który wyhodujemy sami np. na kuchennym parapecie, w pojemniku na balkonie lub w ogrodzie.

Chcąc wykorzystać prozdrowotne właściwości szczypiorku, trzeba przede wszystkim wybierać nowalijki wysokiej jakości, które uprawiane są bez użycia chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Najlepiej samodzielnie wysiać szczypiorek w ogrodzie lub w doniczkach, co pozwoli mieć zawsze pod ręką smaczny i zdrowy dodatek do różnych potraw.

Szczypiorek jest niskokalorycznym, smacznym i cennym pod względem zawartości składników odżywczych warzywem. Jedna łyżka świeżego szczypiorku dostarcza mniej niż 3 kcal. W szczypiorku znajdują się także węglowodany, błonnik i białko. Na szczególną uwagę zasługuje jednak dość wysoka zawartość, jak na tak niepozorne warzywo, witamin i minerałów, do których zaliczamy m.in.:

  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy.

Jak szczypiorek działa na zdrowie? Badania nie są jednoznaczne

Przekazywane z pokolenia na pokolenie informacje na temat leczniczych właściwości szczypiorku nie zostały potwierdzone badaniami naukowymi. W medycynie naturalnej jest on stosowany m.in. w kuracjach przeciwpasożytniczych i w celu usuwania wody z organizmu. Lecznicze działanie szczypiorku może być związane z jego wartościami odżywczymi. W składzie szczypiorku znajdują się liczne organiczne związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera także olejki eteryczne i związki siarki, które wykazują działanie redukujące szkodliwe bakterie.

Szczypiorek i inne warzywa cebulowe są polecane m.in. ze względu na pozytywny wpływ na odporność organizmu. Warto po nie sięgać jak najczęściej, jeżeli zależy nam na naturalnej poprawie odporności i zyskaniu dodatkowej ochrony przed infekcjami. Choć nie potwierdzono badaniami leczniczego działania szczypiorku, to jest on bogaty w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały.

Z czym jeść i jak przechowywać szczypiorek?

Ostry smak i wyjątkowy aromat szczypiorku doskonale komponują się z daniami na zimno np. kanapkami i sałatkami oraz daniami na ciepło – szczypiorek możemy dodawać np. do zup i sosów, jednak nie należy go gotować, bo straci zielony kolor i cenne wartości odżywcze.

Cięty szczypior najlepiej zawinąć w ręcznik papierowy i przechowywać w lodówce do 7 dni. Możemy również suszyć i mrozić posiekany szczypiorek oraz przygotować aromatyczną oliwę z jego dodatkiem.

Uwaga – z uwagi na obecny sposób uprawy warzyw, nowalijki mogą zawierać na powierzchni resztki pestycydów. Zaleca się ich dokładne mycie przed zjedzeniem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...