Prosty przepis na kakaowe ciasto. Murzynek to smak dziecińswta
Ciasto murzynek jest słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Swój smak zawdzięcza zawartości kakao. I właśnie ze względu na ten składnik warto jeść to ciasto. Składniki, które znajdziemy w kakao, wywierają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: białko, węglowodany, „dobre” tłuszcze, potas, fosfor, magnez i cynk.
Kakao ma korzystny wpływ na zdrowie
Kakao korzystnie wpływa na zdrowie serca, co potwierdzają liczne badania. Dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób kardiologicznych oraz związanych z nimi groźnych powikłań. Reguluje gospodarkę lipidową organizmu, redukuje stężenie miażdżycorodnych frakcji cholesterolowych (LDL) w osoczu krwi i działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych. Substancje przeciwutleniające obecne w kakao neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia komórkowego. Dlatego mówi się, że kakao „odmładza” skórę.
Oczywiście właściwości tych nie mają popularne i niestety lubiane przez dzieci napoje instant, które są tylko stylizowane na kakao.
Kakao ma szerokie zastosowanie w kuchni
Kakao jest podstawowym składnikiem gorzkiej czekolady, a do tego stanowi idealny dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Dobrze komponuje się z przyprawami, które często wykorzystujemy w kuchni, takimi jak cynamon, czy wanilia. Tworzy zgrany duet z miodem. Smak kakao można wzbogacać, dodając do niego wanilię, kardamon, cynamon, a nawet odrobinę ostrego pieprzu cayenne.
Przepis na pyszne kakaowe ciasto. Przypomnij sobie smak dzieciństwa
Przepis: Murzynek – przepis na ciasto
ciasto
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1 kostka margaryny + trochę do wysmarowania formy,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5 czubatych łyżek kakao,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnikNagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
- Wymieszaj składnikiW niewielkim garnuszku mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, margarynę, mleko, kakao i cukier aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Dodaj pozostałe składnikiPo ostudzeniu przekładamy masę do miski i dodajemy: żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.
- Ubij białka na pianęBiałka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Bardzo dokładnie mieszamy.
- Upiecz ciastoCiasto wlewamy do formy posmarowanej margaryną i pieczemy przez 45-55 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło (nie zostają na nim ślady ciasta) i odstawiamy do wystygnięcia.