Prosty przepis na kakaowe ciasto. Murzynek to smak dziecińswta

Prosty przepis na kakaowe ciasto. Murzynek to smak dziecińswta

Dodano: 
Murzynek: ciasto z dodatkiem kakao
Murzynek: ciasto z dodatkiem kakao Źródło: Shutterstock
Murzynek to proste ciasto, które zawsze się udaje. Wiele osób pamięta je z niedzielnych obiadów w rodzinnym domu. Wciąż zachwyca smakiem, a dzięki zawartości kakao korzystnie wpływa na zdrowie.

Ciasto murzynek jest słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Swój smak zawdzięcza zawartości kakao. I właśnie ze względu na ten składnik warto jeść to ciasto. Składniki, które znajdziemy w kakao, wywierają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: białko, węglowodany, „dobre” tłuszcze, potas, fosfor, magnezcynk.

Kakao ma korzystny wpływ na zdrowie

Kakao korzystnie wpływa na zdrowie serca, co potwierdzają liczne badania. Dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób kardiologicznych oraz związanych z nimi groźnych powikłań. Reguluje gospodarkę lipidową organizmu, redukuje stężenie miażdżycorodnych frakcji cholesterolowych (LDL) w osoczu krwi i działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych. Substancje przeciwutleniające obecne w kakao neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia komórkowego. Dlatego mówi się, że kakao „odmładza” skórę.

Oczywiście właściwości tych nie mają popularne i niestety lubiane przez dzieci napoje instant, które są tylko stylizowane na kakao.

Kakao ma szerokie zastosowanie w kuchni

Kakao jest podstawowym składnikiem gorzkiej czekolady, a do tego stanowi idealny dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Dobrze komponuje się z przyprawami, które często wykorzystujemy w kuchni, takimi jak cynamon, czy wanilia. Tworzy zgrany duet z miodem. Smak kakao można wzbogacać, dodając do niego wanilię, kardamon, cynamon, a nawet odrobinę ostrego pieprzu cayenne.

Przepis na pyszne kakaowe ciasto. Przypomnij sobie smak dzieciństwa

Przepis: Murzynek – przepis na ciasto

ciasto

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 kostka margaryny + trochę do wysmarowania formy,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5 czubatych łyżek kakao,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnikNagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
  2. Wymieszaj składnikiW niewielkim garnuszku mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, margarynę, mleko, kakao i cukier aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Dodaj pozostałe składnikiPo ostudzeniu przekładamy masę do miski i dodajemy: żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.
  4. Ubij białka na pianęBiałka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Upiecz ciastoCiasto wlewamy do formy posmarowanej margaryną i pieczemy przez 45-55 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło (nie zostają na nim ślady ciasta) i odstawiamy do wystygnięcia.

Czytaj też:
5 przekąsek dobrych dla zdrowia. Uwaga, są pyszne i… słodkie!
Czytaj też:
Te produkty szkodzą twojemu sercu. Zobacz, co należy wyeliminować z diety

Murzynek: ciasto z dodatkiem kakao
 0

Czytaj także