Mama miała rację, podając marchewkę z groszkiem na obiad. To danie jest pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia

Dodano:
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem w towarzystwie kotleta mielonego to dla wielu ukochane danie z dzieciństwa. Nie zapominajmy o tym warzywnym dodatku do obiadu, bo jest zdrowy, smaczny i bardzo szybko się go przyrządza. Poznaj nasz łatwy i niezawodny przepis na marchewkę z groszkiem.

Marchewkato niezwykle popularne warzywo, które jest prawdziwym skarbcem zdrowych substancji. Te pomarańczowe korzenie pełne są przeciwutleniaczy, które nadają im kolor i działają przeciwnowotworowo. Niezwykle ważnym związkiem zawartym w marchewce jest beta-karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A i korzystnie wpływa na skórę, szczególnie gdy borykamy się z trądzikiem i zmarszczkami. Dodatkowo chroni on naszą skórę przed słońcem.
Warto więc jeść marchewkę na wiosnę, gdy zwiększa się nasza ekspozycja na słońce. Ze względu na to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dodanie odrobiny oliwy czy masła do dań z marchewki ułatwia wchłanianie tej witaminy.

Groszek wzmacnia kości

Groszek to bardzo zdrowe warzywo – powinniśmy brać przykład z Anglików, którzy nie wyobrażają sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez purée z groszku, i jeść go więcej. Groszek bowiem, oprócz witamin z grupy B, C i E zawiera bardzo dużo witaminy K (w 100 g dostarcza aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Jest ona niezwykle ważna w procesie wchłaniania wapnia, tym samym jej odpowiednia ilość w organizmie zmniejsza ryzyko osteoporozy. Badania wykazały również, że spożywanie groszku może obniżać poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL.

Kiedy marchewka i groszek smakują najlepiej?

Najsmaczniejsze danie uzyskamy w sezonie ze świeżo wyłuskanego zielonego groszku i młodych, jędrnych marchewek. Warto sięgnąć po marchewkę ekologiczną, gdyż takie warzywa, według badań, mają znacznie wyższy poziom witaminy C, witaminy E, beta-karotenu, fosforu i wapnia niż ich nieorganiczne odpowiedniki.

Gdy nie mamy jednak dostępu do świeżych warzyw, dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po warzywa mrożone, gdyż proces ten nie powoduje znaczących zmian w wartościach odżywczych warzyw, a dodatkowo poddawane są mrożeniu bezpośrednio po zbiorze, w pełni sezonu, kiedy są najsmaczniejsze.

Delikatna i pyszna marchewka z groszkiem do obiadu

Przepis: Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem (ok. 500 g)
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 100 ml wody
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj naczynieDo garnka wlej wodę i dodaj masło. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać.
  2. Dodaj marchewkę z groszkiemNie rozmrażaj warzyw, tylko wsyp je bezpośrednio do wody z masłem. Zamieszaj i przykryj garnek.
  3. Ugotuj warzywaMieszankę gotuj do miękkości ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Oprósz mąką i dodaj przyprawyGdy warzywa są miękkie, posyp je mąką przy użyciu małego sitka (unikamy w ten sposób grudek), cały czas mieszając zawartość garnka. Zobacz, czy odpowiada ci gęstość potrawy, możesz w razie potrzeby podlać wody lub dosypać mąki. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną soku z cytryny.
  5. Podawaj na ciepło jako dodatek do obiaduDoskonale pasuje do kotleta mielonego lub schabowego z purée ziemniaczanym.

Źródło: What are the health benefits of carrots https://www.medicalnewstoday.com/articles/270191
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...