Mama miała rację, podając marchewkę z groszkiem na obiad. To danie jest pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia
Marchewkato niezwykle popularne warzywo, które jest prawdziwym skarbcem zdrowych substancji. Te pomarańczowe korzenie pełne są przeciwutleniaczy, które nadają im kolor i działają przeciwnowotworowo. Niezwykle ważnym związkiem zawartym w marchewce jest beta-karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A i korzystnie wpływa na skórę, szczególnie gdy borykamy się z trądzikiem i zmarszczkami. Dodatkowo chroni on naszą skórę przed słońcem.
Warto więc jeść marchewkę na wiosnę, gdy zwiększa się nasza ekspozycja na słońce. Ze względu na to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dodanie odrobiny oliwy czy masła do dań z marchewki ułatwia wchłanianie tej witaminy.
Groszek wzmacnia kości
Groszek to bardzo zdrowe warzywo – powinniśmy brać przykład z Anglików, którzy nie wyobrażają sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez purée z groszku, i jeść go więcej. Groszek bowiem, oprócz witamin z grupy B, C i E zawiera bardzo dużo witaminy K (w 100 g dostarcza aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Jest ona niezwykle ważna w procesie wchłaniania wapnia, tym samym jej odpowiednia ilość w organizmie zmniejsza ryzyko osteoporozy. Badania wykazały również, że spożywanie groszku może obniżać poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL.
Kiedy marchewka i groszek smakują najlepiej?
Najsmaczniejsze danie uzyskamy w sezonie ze świeżo wyłuskanego zielonego groszku i młodych, jędrnych marchewek. Warto sięgnąć po marchewkę ekologiczną, gdyż takie warzywa, według badań, mają znacznie wyższy poziom witaminy C, witaminy E, beta-karotenu, fosforu i wapnia niż ich nieorganiczne odpowiedniki.
Gdy nie mamy jednak dostępu do świeżych warzyw, dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po warzywa mrożone, gdyż proces ten nie powoduje znaczących zmian w wartościach odżywczych warzyw, a dodatkowo poddawane są mrożeniu bezpośrednio po zbiorze, w pełni sezonu, kiedy są najsmaczniejsze.
Delikatna i pyszna marchewka z groszkiem do obiadu
Przepis: Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem (ok. 500 g)
- 1-2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki
- 100 ml wody
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj naczynieDo garnka wlej wodę i dodaj masło. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać.
- Dodaj marchewkę z groszkiemNie rozmrażaj warzyw, tylko wsyp je bezpośrednio do wody z masłem. Zamieszaj i przykryj garnek.
- Ugotuj warzywaMieszankę gotuj do miękkości ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Oprósz mąką i dodaj przyprawyGdy warzywa są miękkie, posyp je mąką przy użyciu małego sitka (unikamy w ten sposób grudek), cały czas mieszając zawartość garnka. Zobacz, czy odpowiada ci gęstość potrawy, możesz w razie potrzeby podlać wody lub dosypać mąki. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną soku z cytryny.
- Podawaj na ciepło jako dodatek do obiaduDoskonale pasuje do kotleta mielonego lub schabowego z purée ziemniaczanym.