Mleko jest zdrowe, ale niektórzy powinni go unikać. Dowiedz się, przy jakich chorobach nie pić mleka

Dodano:
Czy picie mleka każdemu służy? Źródło: Shutterstock
Chociaż mleko i wszystkie produkty mleczne są bardzo korzystne z punktu widzenia żywieniowego i zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, to jednak białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających substancji. Przy jakich schorzeniach powinno się wyeliminować mleko i jego produkty z jadłospisu – wskazuje dietetyczna Agnieszka Jeżewska.

Mleko i produkty mleczne zawierają wapń (ten o najwyższej przyswajalności znajduje się w serach podpuszczkowych i mlecznych napojach fermentowanych), witaminę D, witaminę B12, a także witaminę A, E oraz K. Jest bogate również w składniki mineralne: potas, magnez, żelazo, cynk, mangan. Przetwory mleczne są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, dzięki czemu są świetnym dodatkiem do diety dla osób odchudzających się.
Mleczne napoje fermentowane typu: jogurt, maślanka, kefir, zawierają cenne bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na odporność organizmu. Ponadto napoje fermentowane charakteryzują się lepszą przyswajalnością żelaza i wapnia oraz zawierają łatwiejszą do strawienia laktozę (podczas procesu fermentacji bakterie częściowo rozkładają ten cukier). Niestety nie wszyscy mogą delektować się smakiem i czerpać korzyści ze spożywania mleka i jego przetworów.

Białka mleka krowiego są jedną z najczęściej uczulających substancji

Alergia na mleko to jedna z najczęściej występujących i najbardziej kłopotliwych alergii oraz nietolerancji pokarmowych. Może pojawić się w każdym wieku, również u osób dorosłych. Nie zawsze jest właściwie diagnozowana, bo mleko krowie występuje w wielu produktach spożywczych, w tym także w takich, w których jego obecności się nie spodziewamy.

„Mleko występuje w wielu produktach, na przykład w wędlinach, pieczywie i płatkach śniadaniowych. Jeśli u kogoś występuje alergia na białka mleka krowiego (np. kazeinę), konieczne jest wyeliminowanie z diety tych i wielu innych produktów. Alergia może wystąpić również na zawartą w mleku laktozę, czyli cukier mleczny” – wskazuję dietetyczka Agnieszka Jeżewska.

Ekspertka zwraca uwagę, że mleko i jego produkty powinny wyeliminować nie tylko osoby z alergią na białka mleka krowiego, ale również zmagające się z innymi schorzeniami.

Kto nie powinien pić mleka i spożywać produktów mlecznych?

Mleko i produkty mleczne z diety powinny wyeliminować osoby, u których stwierdzono niektóre schorzenia. Należą do nich:

  • nietolerancja laktozy – wynika z całkowitego braku lub niedoboru w organizmie człowieka enzymu laktazy; w przypadku nietolerancji laktozy można spożywać produkty mleczne bezlaktozowe bądź stosować suplementację enzymatyczną,
  • stany zapalne jelit – występują w takich schorzeniach jak: zespół jelita drażliwego, choroba SIBO, choroba Leśniowskiego-Crohna, infekcje bakteryjne, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • trądzik – mleko i jego przetwory pobudzają syntezę tłuszczów w gruczołach łojowych oraz stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę, co skutkuje wzmożoną produkcją androgenów i nasileniem trądziku,
  • insulinooporność – mleko i jego produkty stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę,
  • galaktozemia – choroba wynika z gromadzenia się nadmiaru galaktozy i galaktozo-1-fosfranu z powodu braku enzymów odpowiadających za ich rozkład; galaktoza wchodzi w skład laktozy obecnej w mleku i jego przetworach,
  • niektóre rodzaje kamicy nerkowej (np. kamica fosforanowo-wapniowa).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...