Mleko jest zdrowe, ale niektórzy powinni go unikać. Dowiedz się, przy jakich chorobach nie pić mleka

Mleko jest zdrowe, ale niektórzy powinni go unikać. Dowiedz się, przy jakich chorobach nie pić mleka

Dodano: 
Czy picie mleka każdemu służy?
Czy picie mleka każdemu służy? Źródło: Shutterstock
Chociaż mleko i wszystkie produkty mleczne są bardzo korzystne z punktu widzenia żywieniowego i zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, to jednak białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających substancji. Przy jakich schorzeniach powinno się wyeliminować mleko i jego produkty z jadłospisu – wskazuje dietetyczna Agnieszka Jeżewska.

Mleko i produkty mleczne zawierają wapń (ten o najwyższej przyswajalności znajduje się w serach podpuszczkowych i mlecznych napojach fermentowanych), witaminę D, witaminę B12, a także witaminę A, E oraz K. Jest bogate również w składniki mineralne: potas, magnez, żelazo, cynk, mangan. Przetwory mleczne są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, dzięki czemu są świetnym dodatkiem do diety dla osób odchudzających się.
Mleczne napoje fermentowane typu: jogurt, maślanka, kefir, zawierają cenne bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na odporność organizmu. Ponadto napoje fermentowane charakteryzują się lepszą przyswajalnością żelaza i wapnia oraz zawierają łatwiejszą do strawienia laktozę (podczas procesu fermentacji bakterie częściowo rozkładają ten cukier). Niestety nie wszyscy mogą delektować się smakiem i czerpać korzyści ze spożywania mleka i jego przetworów.

Białka mleka krowiego są jedną z najczęściej uczulających substancji

Alergia na mleko to jedna z najczęściej występujących i najbardziej kłopotliwych alergii oraz nietolerancji pokarmowych. Może pojawić się w każdym wieku, również u osób dorosłych. Nie zawsze jest właściwie diagnozowana, bo mleko krowie występuje w wielu produktach spożywczych, w tym także w takich, w których jego obecności się nie spodziewamy.

„Mleko występuje w wielu produktach, na przykład w wędlinach, pieczywie i płatkach śniadaniowych. Jeśli u kogoś występuje alergia na białka mleka krowiego (np. kazeinę), konieczne jest wyeliminowanie z diety tych i wielu innych produktów. Alergia może wystąpić również na zawartą w mleku laktozę, czyli cukier mleczny” – wskazuję dietetyczka Agnieszka Jeżewska.

Ekspertka zwraca uwagę, że mleko i jego produkty powinny wyeliminować nie tylko osoby z alergią na białka mleka krowiego, ale również zmagające się z innymi schorzeniami.

Kto nie powinien pić mleka i spożywać produktów mlecznych?

Mleko i produkty mleczne z diety powinny wyeliminować osoby, u których stwierdzono niektóre schorzenia. Należą do nich:

  • nietolerancja laktozy – wynika z całkowitego braku lub niedoboru w organizmie człowieka enzymu laktazy; w przypadku nietolerancji laktozy można spożywać produkty mleczne bezlaktozowe bądź stosować suplementację enzymatyczną,
  • stany zapalne jelit – występują w takich schorzeniach jak: zespół jelita drażliwego, choroba SIBO, choroba Leśniowskiego-Crohna, infekcje bakteryjne, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • trądzik – mleko i jego przetwory pobudzają syntezę tłuszczów w gruczołach łojowych oraz stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę, co skutkuje wzmożoną produkcją androgenów i nasileniem trądziku,
  • insulinooporność – mleko i jego produkty stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę,
  • galaktozemia – choroba wynika z gromadzenia się nadmiaru galaktozy i galaktozo-1-fosfranu z powodu braku enzymów odpowiadających za ich rozkład; galaktoza wchodzi w skład laktozy obecnej w mleku i jego przetworach,
  • niektóre rodzaje kamicy nerkowej (np. kamica fosforanowo-wapniowa).

Czytaj też:
Czy wiesz, że zdrowe jelita to dobra odporność? Sprawdź listę produktów, które zaburzają ich funkcjonowanie
Czytaj też:
Zwalcza zaparcia i objawy zespołu jelita drażliwego. Włącz tę kaszę do swojego jadłospisu