Nie musisz rezygnować z ciasta, jeśli zdrowo się odżywiasz. Wypróbuj przepis na brownie z fasoli
Na początku zmiany stylu życia na zdrowszy, wielbiciele słodyczy mogą mieć problem z rezygnacją z ciast. Okazuje się, że nie trzeba zmieniać swoich przyzwyczajeń. „Wystarczy, że zastąpimy pewne produkty innymi, zdrowszymi, mniej kalorycznymi” – tłumaczy dietetyczka Agnieszka Jeżewska. Dowiedz się, jakimi.
Czym zastąpić cukier w cieście?
Cukier, zwłaszcza w nadmiarze nie jest korzystny dla zdrowia i nie jest zalecany osobom, które dbają o linię. Spożywanie tego produktu prowadzi do wahań poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie nagłych spadków energii, które powodują uczucie senności, zaburzenia koncentracji i napady głód. Jak doradza dietetyczka, cukier, który używamy do wypieków, korzystnie jest zastąpić np. ksylitolem, uzyskiwanym głównie z drzewa brzozy. Smakuje podobnie jak biały cukier, ale ma około 40 proc. mniej kalorii (w 100 g zawiera 240 kcal) i 14-krotnie niższy indeks glikemiczny (IG 8), dlatego polecany jest również osobom chorym na cukrzycę. Naturalnym słodzikiem, polecanym osobom na diecie oraz diabetykom jest też stewia. Nie zawiera kalorii, a jej indeks glikemiczny (IG) jest równy zeru.
„ Wiele domowych deserów można także zrobić na bazie daktyli czy słodkiego, dojrzałego banana” – wskazuje dietetyczka.
Inne zdrowe zamienniki, które można użyć do ciasta
Wiele osób ma problemy z nietolerancją zawartego w mące pszennej glutenu. Ale nie tylko z tego powodu warto w ciastach zastąpić mąkę pszenną. Zdaniem ekspertki, zdrowsze i bardziej wartościowe są np. mąka owsiana, gryczaną, kokosowa, czy orkiszowa. Z powodzeniem można przygotować z nich ciasto.
Ciasta możemy też robić na bazie składników, których absolutnie nie kojarzymy z wypiekami, takie jak np. pomidory z puszki, cukinia, kasza jaglana czy fasola.
Tłuszcz roślinny, czy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego stosowane w ciastach możemy natomiast zastąpić napojami roślinnymi, jak np. mleko kokosowe czy migdałowe. Warto zadbać o dodanie do fit deserów również takich produktów jak orzechy, świeże owoce, nasiona chia czy siemię lniane.
Wypróbuj przepis na brownie z fasoli
Przepis: Fasolowe brownie
Zdrowe ciasto
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka = 400 g),
- 4 jaja,
- 2 dojrzałe banany,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 3/4 szklanki ksylitolu,
- półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- Polewa:
- gorzka czekolada,
- 1/4 szklanki mleka/ napoju roślinnego,
- dwie łyżki kakao,
- ksylitol według gustu
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopniFasolę należy dokładnie opłukać i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej jaja, olej, rozgniecione widelcem banany, kakao, sodę i ksylitol. Dokładnie miksować nawet 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).
- Przelej ciasto do formyGotową już masę przelewamy do dwóch foremek (keksówek) i umieszczamy w piekarniku na 40 – 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia).
- Przygotuj polewęPod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę, rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem.
- Polej ciasto polewą i schłodźUpieczone ciasto polewamy polewą. Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak.