Nie musisz rezygnować z ciasta, jeśli zdrowo się odżywiasz. Wypróbuj przepis na brownie z fasoli

Nie musisz rezygnować z ciasta, jeśli zdrowo się odżywiasz. Wypróbuj przepis na brownie z fasoli

Dodano: 
Brownie fasolowe
Brownie fasoloweŹródło:Shutterstock
Masz ochotę na kawałek dobrego ciasta, ale obawiasz się, że przytyjesz? „Osobom, które dbają o linię, tradycyjne ciasta proponuję zastąpić deserami, które są zdrowsze, mniej kaloryczne i równie pyszne. Można przyrządzić je na bazie produktów, których nie kojarzymy z wypiekami, jak np. fasola” – mówi dietetyczka Agnieszka Jeżewska.

Na początku zmiany stylu życia na zdrowszy, wielbiciele słodyczy mogą mieć problem z rezygnacją z ciast. Okazuje się, że nie trzeba zmieniać swoich przyzwyczajeń. „Wystarczy, że zastąpimy pewne produkty innymi, zdrowszymi, mniej kalorycznymi” – tłumaczy dietetyczka Agnieszka Jeżewska. Dowiedz się, jakimi.

Czym zastąpić cukier w cieście?

Cukier, zwłaszcza w nadmiarze nie jest korzystny dla zdrowia i nie jest zalecany osobom, które dbają o linię. Spożywanie tego produktu prowadzi do wahań poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie nagłych spadków energii, które powodują uczucie senności, zaburzenia koncentracji i napady głód. Jak doradza dietetyczka, cukier, który używamy do wypieków, korzystnie jest zastąpić np. ksylitolem, uzyskiwanym głównie z drzewa brzozy. Smakuje podobnie jak biały cukier, ale ma około 40 proc. mniej kalorii (w 100 g zawiera 240 kcal) i 14-krotnie niższy indeks glikemiczny (IG 8), dlatego polecany jest również osobom chorym na cukrzycę. Naturalnym słodzikiem, polecanym osobom na diecie oraz diabetykom jest też stewia. Nie zawiera kalorii, a jej indeks glikemiczny (IG) jest równy zeru.

„ Wiele domowych deserów można także zrobić na bazie daktyli czy słodkiego, dojrzałego banana” – wskazuje dietetyczka.

Inne zdrowe zamienniki, które można użyć do ciasta

Wiele osób ma problemy z nietolerancją zawartego w mące pszennej glutenu. Ale nie tylko z tego powodu warto w ciastach zastąpić mąkę pszenną. Zdaniem ekspertki, zdrowsze i bardziej wartościowe są np. mąka owsiana, gryczaną, kokosowa, czy orkiszowa. Z powodzeniem można przygotować z nich ciasto.
Ciasta możemy też robić na bazie składników, których absolutnie nie kojarzymy z wypiekami, takie jak np. pomidory z puszki, cukinia, kasza jaglana czy fasola.
Tłuszcz roślinny, czy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego stosowane w ciastach możemy natomiast zastąpić napojami roślinnymi, jak np. mleko kokosowe czy migdałowe. Warto zadbać o dodanie do fit deserów również takich produktów jak orzechy, świeże owoce, nasiona chia czy siemię lniane.

Wypróbuj przepis na brownie z fasoli

Przepis: Fasolowe brownie

Zdrowe ciasto

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka = 400 g),
  • 4 jaja,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • Polewa:
  • gorzka czekolada,
  • 1/4 szklanki mleka/ napoju roślinnego,
  • dwie łyżki kakao,
  • ksylitol według gustu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopniFasolę należy dokładnie opłukać i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej jaja, olej, rozgniecione widelcem banany, kakao, sodę i ksylitol. Dokładnie miksować nawet 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).
  2. Przelej ciasto do formyGotową już masę przelewamy do dwóch foremek (keksówek) i umieszczamy w piekarniku na 40 – 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia).
  3. Przygotuj polewęPod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę, rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem.
  4. Polej ciasto polewą i schłodźUpieczone ciasto polewamy polewą. Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak.

Czytaj też:
Mleko jest zdrowe, ale niektórzy powinni go unikać. Dowiedz się, przy jakich chorobach nie pić mleka
Czytaj też:
Zwalcza zaparcia i objawy zespołu jelita drażliwego. Włącz tę kaszę do swojego jadłospisu