Ekonomiczne danie ze szparagami. Pęczek wystarczy na obiad dla rodziny
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Przypada on na wiosenne miesiące: kwiecień, maj, czerwiec. Przepisów na szparagi jest bardzo wiele. Komponują się one nie tylko z innymi warzywami, lecz również z rybami i jajami oraz z mięsem. Co jednak mamy zrobić, gdy ceny szparagów przekraczają nasze możliwości finansowe i zwyczajnie nie stać nas, by kupić tyle szparagów, by najadła się nimi cała rodzina? Mamy przepis na syty makaron, do którego przyrządzenia będzie nam potrzebny jedynie pęczek tego delikatnego i wyrafinowanego warzywa.
Szparagi są spożywane i doceniane już od czasów starożytnych. Od początku po dziś dzień uznawane są za pyszny i skuteczny afrodyzjak. Oprócz walorów smakowych charakteryzują się również pozytywnym wpływem na organizm człowieka – układ trawienny, moczowy i naczyniowy.
W Polsce kupić można 2 rodzaje szparagów: białe i zielone. Szparagi białe należy obrać i odciąć zdrewniałe końce. W zielonych odcinamy jedynie końce, nie wymagają obierania. Szparagi przygotowujemy na różne sposoby: gotujemy je w wysokim garnku, pieczemy lub smażymy.
Przepis: Spaghetti z zielonymi szparagami
Spaghetti z zielonymi szparagami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 250 g spaghetti numer 5
- 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- łyżka masła
- pęczek zielonych szparagów
- 70 g długodojrzewającego, twardego sera typu Grana padano
- 400 g śmietany 18 %
- pół główki czosnku
- czerwona papryczka chili
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wstaw wodę na makaronWstaw 4 litry wody, w której ugotujesz makaron. Posól ją do smaku. Gdy zacznie się gotować, wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Dokładny czas znajdziesz na opakowaniu od makaronu.
- Przygotowanie szparagówSzparagi opłucz w chłodnej wodzie, odetnij i wyrzuć zdrewniałe końce (ok. 2 cm). Następnie pokrój szparagi na kawałki o długości 1,5 cm.
- Siekanie czosnku i papryczki chiliZąbki czosnku obierz, zgnieć i drobno posiekaj nożem. Pod żadnym pozorem nie wyciskaj czosnku w wyciskarce.
- Przygotowanie sosuNa głębokiej patelni rozgrzej oliwę oraz masło (na średnim ogniu). Dodaj soli i pieprzu (po szczypcie). Dorzuć pokrojone szparagi. Gdy zmiękną po około 10-15 minutach (sprawdzaj widelcem) dodaj posiekane chili i czosnek. Następnie wymieszaj całość ze śmietaną. Nie zdejmuj z ognia.
- Łączenie składnikówDo jedwabnego sosu na patelni dorzuć odcedzony wcześniej makaron, a całość dokładnie wymieszaj. Posyp wszystko serem typu grana padano i jeszcze raz zamieszaj. Przełóż porcje na talerze. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Do spaghetti z zielonymi szparagami możemy podać dobrze schłodzone wytrawne białe wino chablis. Wydobędzie ono smak dania.