Ekonomiczne danie ze szparagami. Pęczek wystarczy na obiad dla rodziny

Ekonomiczne danie ze szparagami. Pęczek wystarczy na obiad dla rodziny

Dodano: 
Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami Źródło:WPROST.pl / Tomasz Kazimierczuk
Ceny szparagów w tym roku osiągnęły wprost zawrotne ceny! Za pęczek zielonych szparagów przyszło nam tej wiosny płacić nawet 20 zł. Czy mamy więc z nich zrezygnować zupełnie? Otóż niekoniecznie. Mamy dla Was przepis na przepyszny makaron ze szparagami. Na obiad dla 4 osób potrzebny będzie nam tylko jeden pęczek.

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Przypada on na wiosenne miesiące: kwiecień, maj, czerwiec. Przepisów na szparagi jest bardzo wiele. Komponują się one nie tylko z innymi warzywami, lecz również z rybami i jajami oraz z mięsem. Co jednak mamy zrobić, gdy ceny szparagów przekraczają nasze możliwości finansowe i zwyczajnie nie stać nas, by kupić tyle szparagów, by najadła się nimi cała rodzina? Mamy przepis na syty makaron, do którego przyrządzenia będzie nam potrzebny jedynie pęczek tego delikatnego i wyrafinowanego warzywa.

Szparagi są spożywane i doceniane już od czasów starożytnych. Od początku po dziś dzień uznawane są za pyszny i skuteczny afrodyzjak. Oprócz walorów smakowych charakteryzują się również pozytywnym wpływem na organizm człowieka – układ trawienny, moczowy i naczyniowy.

W Polsce kupić można 2 rodzaje szparagów: białe i zielone. Szparagi białe należy obrać i odciąć zdrewniałe końce. W zielonych odcinamy jedynie końce, nie wymagają obierania. Szparagi przygotowujemy na różne sposoby: gotujemy je w wysokim garnku, pieczemy lub smażymy.

Przepis: Spaghetti z zielonymi szparagami

Spaghetti z zielonymi szparagami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 250 g spaghetti numer 5
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • 70 g długodojrzewającego, twardego sera typu Grana padano
  • 400 g śmietany 18 %
  • pół główki czosnku
  • czerwona papryczka chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wstaw wodę na makaronWstaw 4 litry wody, w której ugotujesz makaron. Posól ją do smaku. Gdy zacznie się gotować, wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Dokładny czas znajdziesz na opakowaniu od makaronu.
  2. Przygotowanie szparagówSzparagi opłucz w chłodnej wodzie, odetnij i wyrzuć zdrewniałe końce (ok. 2 cm). Następnie pokrój szparagi na kawałki o długości 1,5 cm.
  3. Siekanie czosnku i papryczki chiliZąbki czosnku obierz, zgnieć i drobno posiekaj nożem. Pod żadnym pozorem nie wyciskaj czosnku w wyciskarce.
  4. Przygotowanie sosuNa głębokiej patelni rozgrzej oliwę oraz masło (na średnim ogniu). Dodaj soli i pieprzu (po szczypcie). Dorzuć pokrojone szparagi. Gdy zmiękną po około 10-15 minutach (sprawdzaj widelcem) dodaj posiekane chili i czosnek. Następnie wymieszaj całość ze śmietaną. Nie zdejmuj z ognia.
  5. Łączenie składnikówDo jedwabnego sosu na patelni dorzuć odcedzony wcześniej makaron, a całość dokładnie wymieszaj. Posyp wszystko serem typu grana padano i jeszcze raz zamieszaj. Przełóż porcje na talerze. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Do spaghetti z zielonymi szparagami możemy podać dobrze schłodzone wytrawne białe wino chablis. Wydobędzie ono smak dania.

Czytaj też:
6 pomysłów na dania ze szparagami. Na liście sałatki, szparagi w cieście i naleśniki szparagowe
Czytaj też:
Wcale nie musicie wyrzucać zwiędniętych szparagów. Istnieje prosty sposób na ich uratowanie