Kiszone ogórki to jedne z najzdrowszych warzyw. Spróbuj przygotować je w domu

Dodano:
Ogórki kiszone Źródło: Pixabay
Chociaż sezon na kiszenie ogórków jeszcze przed nami, bo największa obfitość tych warzyw występuje w Polsce lipcu, to niektórzy już biorą się za robienie kiszonek. Są już do kupienia ogórki gruntowe, które nadają się do tego celu. Wypróbuj przepis na tę zdrową kiszonkę.

Ogórki kiszone i ogórki małosolne (które można jeść już po kilku dniach kiszenia) są jednym z największych przysmaków Polaków. Oprócz tego, że są smaczne, mają wiele wartości zdrowotnych. Powinny gościć na stałe w naszym jadłospisie. Najzdrowsze są te przygotowane w domu, bo nie zawierają kwasu octowego, który dodawany jest często do kiszonek. Do kiszenia nadają się niewielkie ogórki gruntowe, które są już w sprzedaży.

Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

W czasie procesu kiszenia znajdujące się w komórkach roślinnych cukry proste przekształcają się w kwas mlekowy. Jest to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a także usuwa toksyny, reguluje florę bakteryjną w jelitach i oczyszcza je. Ponadto, zarówno świeże ogórki, jak i kiszone są niskokaloryczne. Dwa ogórki gruntowe (czyli około 100 g) zawierają jedynie 14 kcal. Zalecane są więc w dietach odchudzających. W ogórkach kiszonych znajdziemy również dużą zawartość błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza wypróżnianie i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Niektóre odmiany ogórków zawierają także fizetynę. Substancja ta pomaga zachować dobrą kondycję układu nerwowego oraz mózgu. Z kolei flawonoidy, które są składnikami przeciwzapalnymi, ograniczają uwalnianie wolnych rodników w organizmie, spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają stan zapalny. Ogórki zawieraj też duże ilości witaminy C, ich regularne spożywanie chroni przed infekcjami i wspomaga układ odpornościowy. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.

Cenne właściwości odżywcze a sok z kiszonych ogórków

Badania wskazują, że sok z ogórków kiszonych wzmacnia odporność organizmu, a także chroni przed grzybicą. W medycynie tradycyjnej sok z ogórków polecany był na bóle głowy, migrenowe i gardła. Mikstura składająca się z soku z ogórków kiszonych, miodu i octu polecana była natomiast na problemy z przewodem pokarmowym, np. zgagę.

Uwaga: Kiszonki, a więc również ogórki kiszone nie są zalecane osobom, które chorują na nadciśnienie. Ci, którzy mają to schorzenie, powinni ograniczać w diecie produkty zawierające sól, gdyż podnosi ona ciśnienie krwi.

Wypróbuj przepis na chrupiące ogórki kiszone

Przepis: Ogórki kiszone

Chrupiące ogórki kiszone.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
15

Składniki

  • około 2 kg niewielkich ogórków gruntowych,
  • kilka kwiatów kopru (jeden na każdy słoiczek),
  • ząbki czosnku (po dwa na każdy słoiczek),
  • korzeń chrzanu (po kawałku na każdy słoiczek),
  • liście czarnej porzeczki (dwa na słoik),
  • liście wiśni (po jednym na słoik)
  • solankę (na jeden litr wody dwie płaskie łyżki soli)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ogórkiOgórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.
  2. Włóż do słoikówOgórki odcedzamy. Na dnie wyparzonych wcześniej słoików układamy czosnek, chrzan oraz liście. Jak najciaśniej układamy ogórki. Na wierzchu kładziemy koper. Całość zalewamy solanką i szczelnie zakręcamy słoik. Przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...