Przygotuj na śniadanie bułeczki scones. Są pyszne i nie zawierają drożdży
Scone to w tłumaczeniu z języka angielskiego babeczka albo łepetyna, bo taki właśnie kształt mają wypiekane bułeczki, o których mowa. Brytyjczycy zajadają się nimi od wieków. Do ich spopularyzowania miała przyczynić się Anna Maria Russell dama dworu królowej Wiktorii. To ona wprowadziła tradycję popołudniowego picia herbaty, połączonego z przegryzaniem drobnych przekąsek, m.in. scones. Dziś są przysmakiem w wielu krajach, również w Polce, gdzie występują pod nazwą „bułeczki scones”.
Skład i właściwości bułeczek scones
Jedna bułeczka waży ok. 42 gramów i ma 148 kcal. W 100 g bułeczek z pszennej mąki znajdziemy 16 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3 g), 45 g węglowodanów, 7 g białka, 2,2 g cukru, 1, 5 błonnika, 3 mg cholesterolu, a także: sód, potas, żelazo, magnez, wapń oraz witaminę B12.
Osoby, które mają uczulenie na gluten, mogą przyrządzić scones z mąki jęczmiennej, owsianej lub płatków owsianych. Smakują bardzo dobrze, a te przygotowane z płatków owsianych są szczególnie zalecane przez dietetyków. Płatki owsiane należą bowiem do najzdrowszych i najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz minerały, w tym cynk i magnez, zapewniające sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Dodają energii, gdyż zawierają żelazo, a ten pierwiastek jest składnikiem hemoglobiny, której głównym zadaniem jest transport tlenu do komórek. Płatki owsiane są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy, działają przeciwzapalnie i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Zawarty w płatkach owsianych błonnik pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, przyspiesza metabolizm. Ponadto bułeczki przygotowane z płatków owsianych dają na długo uczucie sytości.
Z czym najlepiej smakują bułeczki scones?
Bułeczki scones to doskonała propozycja na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację. Scones są najsmaczniejsze na ciepło, posmarowanie masłem, z dodatkiem dżemu lub gęstej śmietany. Bułeczki nie są zbyt słodkie, dlatego jeśli ktoś lubi może dodać do nich rodzynki, daktyle lub innymi suszone owoce.
Wypróbuj przepis na bułeczki scones
Przepis: Bułeczki scones
Na śniadanie lub podwieczorek.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 350 g (trochę ponad dwie szklanki) mąki pszennej (najlepiej typu 650)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- zimne masło, pokrojone na kawałki (85 g)
- cukier puder (3 łyżki)
- mleko (175 ml)
- ekstrakt waniliowy (łyżeczka)
- świeżo wyciśnięty z cytryny
Sposób przygotowania
- Wymieszaj składnikiMąkę przesypujemy do dużej miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone na kawałki i wszystko rozcieramy rękami, aż mieszanka będzie wyglądać jak okruchy. W trakcie dosypujemy cukier puder.
- Dolej mleko do ciastaW garnku podgrzewamy, (ale nie gotujemy) mleko, do ciepłego dodajemy ekstrakt waniliowy i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, po czym dolewamy do ciasta i zagniatamy, by uzyskać gładką masę.
- Rozwałkuj ciastoCiasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 cm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy bułeczki, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiecz bułeczki w piekarniku nagrzanym do 220 st.CSmarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C (200 z termoobiegiem), aż do zrumieniania. W czasie pieczenia wzdłuż babeczek powinno pojawić się pęknięcie, co jest zjawiskiem naturalnym.