Czarna porzeczka to źródło witaminy C. Przygotuj porzeczkowy sernik na zimo
Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. W 100 g owoców znajdziemy 183 mg tej witaminy, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią aż w 260 procentach. W mniejszych ilościach występują w niej witaminy A, E oraz z grupy B. Dodatkowo czarna porzeczka w swoim składzie zawiera sporo potasu, wapnia, magnezu, fosforu oraz żelaza. Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Ma też działanie antyoksydacyjne, które chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
W owocach czarnej porzeczki znajdziemy też cenne flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia, zmniejszają stany zapalne w organizmie, a także obniżają poziom „złego” cholesterolu. Potas natomiast korzystnie wpływa na układ krążenia i pomaga ustabilizować ciśnienie krwi. Ale to nie jedyne korzystne dla zdrowia działanie tego owocu. Badania wykazały, że ekstrakty z czarnej porzeczki zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 1 i 2 oraz poprawiają wzrok.
Uwaga! Owoce czarnej porzeczki mogą spowalniać krzepnięcie krwi i dlatego nie są zalecane osobom z zaburzeniami krzepnięcia, chorującym na zakrzepowe zapalenie żył oraz przyjmującym leki przeciwzakrzepowe (zawierające kwas acetylosalicylowy) lub tym, które w najbliższym czasie mają przejść operację.
Przepis na porzeczkowy sernik na zimno
Przepis: Sernik z czarną porzeczką
Zdrowy deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g twarogu (może być „z wiaderka”)
- ok. 400 g czarnych porzeczek
- sok z połowy cytryny
- 150 g cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- woda (do przygotowania żelatyny)
- 1 galaretka owocowa
Sposób przygotowania
- Zmiksuj porzeczki z sokiem z cytrynyPorzeczki zmiksuj razem z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.
- Połącz składnikiW misie umieść twaróg, cukier puder oraz zmiksowane porzeczki i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotuj zelatynęŻelatynę zalej wodą – delikatnie ponad poziom żelatyny (5 łyżeczek żelatyny, woda). Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją lekko.Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę i kolejny raz wymieszaj.Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj.
- Włóż sernik do formyPrzełóż masę do formy lub do szklaneczek, czy miseczek i schłodź w lodówce.
- Przygotuj galaretkę owocowąPrzygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystudzenia.
- Wlej galaretkę na sernikJeśli robisz deser w szklankach, to możesz jeszcze płynną galaretkę wlać na deser. Jeśli sernik robisz w formie, to przelej galaretkę dopiero, gdy będzie tężeć, bo może spłynąć na dół deseru.
Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni?
Owoce czarnej porzeczki można jeść na surowo, ale też mrozić, gotować i smażyć. Nadają się do tego, żeby przygotować z nich kisiel lub galaretkę albo przetwory: dżemy, konfitury, powidła, soki. Zarówno surowe owoce, jak i przetwory dobrze sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów, ale też wzbogacą smak wędlin, serów i pieczonych mięs. Słodki i jednocześnie cierpki smak czarnej porzeczki sprawia, że dania i desery dodatkiem czarnej porzeczki są orzeźwiające.