Czarna porzeczka to źródło witaminy C. Przygotuj porzeczkowy sernik na zimo

Czarna porzeczka to źródło witaminy C. Przygotuj porzeczkowy sernik na zimo

Dodano: 
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka Źródło:Pixabay
Czarna porzeczka uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców choćby ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy C. Nie wszyscy jednak lubią jej smak. Dlatego warto przyrządzić z jej dodatkiem ożywczy sernik na zimno. To pyszny, zdrowy deser, zwłaszcza na upalne dni. Łatwo go przyrządzić.

Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. W 100 g owoców znajdziemy 183 mg tej witaminy, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią aż w 260 procentach. W mniejszych ilościach występują w niej witaminy A, E oraz z grupy B. Dodatkowo czarna porzeczka w swoim składzie zawiera sporo potasu, wapnia, magnezu, fosforu oraz żelaza. Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Ma też działanie antyoksydacyjne, które chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

W owocach czarnej porzeczki znajdziemy też cenne flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia, zmniejszają stany zapalne w organizmie, a także obniżają poziom „złego” cholesterolu. Potas natomiast korzystnie wpływa na układ krążenia i pomaga ustabilizować ciśnienie krwi. Ale to nie jedyne korzystne dla zdrowia działanie tego owocu. Badania wykazały, że ekstrakty z czarnej porzeczki zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 1 i 2 oraz poprawiają wzrok.

Uwaga! Owoce czarnej porzeczki mogą spowalniać krzepnięcie krwi i dlatego nie są zalecane osobom z zaburzeniami krzepnięcia, chorującym na zakrzepowe zapalenie żył oraz przyjmującym leki przeciwzakrzepowe (zawierające kwas acetylosalicylowy) lub tym, które w najbliższym czasie mają przejść operację.

Przepis na porzeczkowy sernik na zimno

Przepis: Sernik z czarną porzeczką

Zdrowy deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 500 g twarogu (może być „z wiaderka”)
  • ok. 400 g czarnych porzeczek
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • woda (do przygotowania żelatyny)
  • 1 galaretka owocowa

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj porzeczki z sokiem z cytrynyPorzeczki zmiksuj razem z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.
  2. Połącz składnikiW misie umieść twaróg, cukier puder oraz zmiksowane porzeczki i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przygotuj zelatynęŻelatynę zalej wodą – delikatnie ponad poziom żelatyny (5 łyżeczek żelatyny, woda). Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją lekko.Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę i kolejny raz wymieszaj.Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj.
  4. Włóż sernik do formyPrzełóż masę do formy lub do szklaneczek, czy miseczek i schłodź w lodówce.
  5. Przygotuj galaretkę owocowąPrzygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystudzenia.
  6. Wlej galaretkę na sernikJeśli robisz deser w szklankach, to możesz jeszcze płynną galaretkę wlać na deser. Jeśli sernik robisz w formie, to przelej galaretkę dopiero, gdy będzie tężeć, bo może spłynąć na dół deseru.

Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni?

Owoce czarnej porzeczki można jeść na surowo, ale też mrozić, gotować i smażyć. Nadają się do tego, żeby przygotować z nich kisiel lub galaretkę albo przetwory: dżemy, konfitury, powidła, soki. Zarówno surowe owoce, jak i przetwory dobrze sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów, ale też wzbogacą smak wędlin, serów i pieczonych mięs. Słodki i jednocześnie cierpki smak czarnej porzeczki sprawia, że dania i desery dodatkiem czarnej porzeczki są orzeźwiające.

Czytaj też:
Czy można mrozić twaróg? Tak, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach
Czytaj też:
Czy można jeść owoce wieczorem i nie przytyć?