Pij napar z liści poziomki. Pomoże pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków

Dodano:
Z liści poziomki można przygotować napar Źródło: Shutterstock
Jeśli lubisz smak poziomek, posmakuje ci z pewnością także napar z liści tej rośliny. Ma przyjemny aromat, słodko-cierpki smak i wiele cennych dla zdrowia właściwości. Picie naparu pozwala m.in. pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i reguluje pracę jelit.

Jeśli chodzisz do lasu lub ogrodu zbierać poziomki, nie zapomnij także o liściach tej rośliny, z których można przygotować pyszny, zdrowy napar. Zrywać należy zielone liście, bez przebarwień. Najlepiej wtedy, gdy na krzaczkach pojawią się poziomki, bo są wtedy bardziej aromatyczne. Liście suszymy w ciepłym miejscu, z dostępem do świeżego powietrza. Gotowy susz z liści poziomek jest też do kupienia w aptece. Przechowywać go należy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dlaczego warto pić napar z liści poziomki?

W liściach poziomki zawarte są garbniki, taniny, flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjany oraz witamina C. Picie naparu z liści tego owocu poprawia przemianę materii i działa moczopędnie. Dzięki temu pomaga pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków. Wspomaga również leczenie chorób żołądkowo-jelitowych, a zwłaszcza biegunki. Ale lista prozdrowotnych właściwości naparu jest o wiele dłuższa. Warto wymienić:

  • oczyszczanie organizmu i walkę z infekcjami,
  • korzystny wpływ na skórę i błony śluzowe,
  • wspieranie układu krążenia oraz pracy wątroby,
  • ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i zapobieganie nowotworom.
  • Napar z liści poziomki można stosować też zewnętrznie w postaci okładów na stany zapalne, a także na łzawiące oczy.

    Liście poziomki można też wykorzystać w kuchni

    Suszone liście poziomki mają silny aromat i smak. Można nie tylko przygotować z nich napar, ale stosować je jako przyprawę do potraw. Podnoszą smak pieczonych i duszonych mięs oraz zup. Najlepiej dodać je drobno pokruszone. Liście poziomki dodaje się również do win i nalewek. Nadają im słodko-cierpkiego smaku.

    Przepis: Napar z liści poziomki

    Napar z liści poziomki jest smaczny i korzystnie działa na zdrowie. Pij go 1-2 razy dziennie.

    Kategoria
    Napój
    Rodzaj kuchni
    Tradycyjna
    Czas przygotowania
    2 min.
    Czas gotowania
    15 min.
    Liczba porcji
    1

    Składniki

    • 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania

    1. Przygotuj naparSuszone liście poziomki zalej szklanką wrzątku.
    2. ZaparzNapar należy zaparzać pod przykryciem ok. 15 minut.
    3. Lekko ostudźNapar najlepiej pić lekko przestudzony.

    Proszę czekać ...

    Proszę czekać ...

    Proszę czekać ...

    Proszę czekać ...