Pij napar z liści poziomki. Pomoże pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków

Pij napar z liści poziomki. Pomoże pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków

Dodano: 
Z liści poziomki można przygotować napar
Z liści poziomki można przygotować napar Źródło:Shutterstock
Jeśli lubisz smak poziomek, posmakuje ci z pewnością także napar z liści tej rośliny. Ma przyjemny aromat, słodko-cierpki smak i wiele cennych dla zdrowia właściwości. Picie naparu pozwala m.in. pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i reguluje pracę jelit.

Jeśli chodzisz do lasu lub ogrodu zbierać poziomki, nie zapomnij także o liściach tej rośliny, z których można przygotować pyszny, zdrowy napar. Zrywać należy zielone liście, bez przebarwień. Najlepiej wtedy, gdy na krzaczkach pojawią się poziomki, bo są wtedy bardziej aromatyczne. Liście suszymy w ciepłym miejscu, z dostępem do świeżego powietrza. Gotowy susz z liści poziomek jest też do kupienia w aptece. Przechowywać go należy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dlaczego warto pić napar z liści poziomki?

W liściach poziomki zawarte są garbniki, taniny, flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjany oraz witamina C. Picie naparu z liści tego owocu poprawia przemianę materii i działa moczopędnie. Dzięki temu pomaga pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków. Wspomaga również leczenie chorób żołądkowo-jelitowych, a zwłaszcza biegunki. Ale lista prozdrowotnych właściwości naparu jest o wiele dłuższa. Warto wymienić:

  • oczyszczanie organizmu i walkę z infekcjami,
  • korzystny wpływ na skórę i błony śluzowe,
  • wspieranie układu krążenia oraz pracy wątroby,
  • ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i zapobieganie nowotworom.
  • Napar z liści poziomki można stosować też zewnętrznie w postaci okładów na stany zapalne, a także na łzawiące oczy.

    Liście poziomki można też wykorzystać w kuchni

    Suszone liście poziomki mają silny aromat i smak. Można nie tylko przygotować z nich napar, ale stosować je jako przyprawę do potraw. Podnoszą smak pieczonych i duszonych mięs oraz zup. Najlepiej dodać je drobno pokruszone. Liście poziomki dodaje się również do win i nalewek. Nadają im słodko-cierpkiego smaku.

    Przepis: Napar z liści poziomki

    Napar z liści poziomki jest smaczny i korzystnie działa na zdrowie. Pij go 1-2 razy dziennie.

    Kategoria
    Napój
    Rodzaj kuchni
    Tradycyjna
    Czas przygotowania
    2 min.
    Czas gotowania
    15 min.
    Liczba porcji
    1

    Składniki

    • 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania

    1. Przygotuj naparSuszone liście poziomki zalej szklanką wrzątku.
    2. ZaparzNapar należy zaparzać pod przykryciem ok. 15 minut.
    3. Lekko ostudźNapar najlepiej pić lekko przestudzony.

    Czytaj też:
    Puchną ci nogi latem? Lekarz zdradza sposoby, jak sobie ulżyć
    Czytaj też:
    Ajran – czy warto go pić? Poznaj przepis i zobacz, jak działa na organizm

    Źródło: Odżywianie WPROST.pl