Nalewka z owoców czarnego bzu pomaga zwalczyć wirusy. Przepis
Jagody czarnego bzu zbiera się w sierpniu i na początku września. Dziki czarny bez (Sambucus nigra) rośnie przy drogach, w zaroślach, nad rzekami. Owoce tej rośliny mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, które wykorzystywane były w medycynie naturalnej od wieków. Zawierają duże ilości antocyjanów, które niwelują działanie wolnych rodników, chroniąc przed chorobami i wzmacniając odporność. Działanie to potęguje witamina C i beta-karoten, zawarte w owocach.
Nalewka z owoców czarnego bzu pomaga zwalczać infekcje wirusowe oraz gorączkę. Zalecana jest również przy grypie. Ponadto przypisuje się jej działanie detoksykujące, przeczyszczające i moczopędne. Działa przeciwbólowo i dlatego stosuje się ją przy nerwobólach i rwie kulszowej. Warto więc ją spożywać we wskazanych ilościach, żeby wzmocnić swoje zdrowie. Zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać 50 ml.
Przepis: Nalewka z owoców czarnego bzu
Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 1 l spirytusu 96 proc.
- 0,5 l wody
- 25 dag cukru
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoceOwoce umyj, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem. Pozostaw na miesiąc.
- Przefiltruj owocePo miesiącu odcedź owoce i zlej z nich alkohol do innego naczynia.
- Ugotuj syropZ wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
- Przelej do butelekPo tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce. Odstaw na kilka miesięcy (3-6).
Kto nie powinien pić nalewki z owoców czarnego bzu?
Nalewkę przygotowuje się na alkoholu i z tego powodu nie powinny jej spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży. Przeciwwskazaniem jest alergia na czarny bez. Nie jest też wskazana przy cukrzycy lub insulinooporności, ze względu na dużą zawartość cukru. Nalewki z owoców nie powinny pić osoby, które przyjmują leki przeciwcukrzycowe, gdyż mogą wchodzić z nią w reakcje.
Uwaga: owoców i kwiatów czarnego bzu nie wolno jeść na surowo, gdyż zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. Są to substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Obróbka cieplna, czyli gotowanie owoców, neutralizuje te toksyny.