Nalewka z owoców czarnego bzu pomaga zwalczyć wirusy. Przepis

Dodano:
Nalewka z owoców czarnego bzu Źródło: Pixabay / RitaE
Nalewka z owoców czarnego bzu to cenny środek, który wspomaga leczenie infekcji wirusowych. Ale lista prozdrowotnych właściwości jest o wiele dłuższa. Teraz jest czas, żeby ją przygotować, by korzystać z jej właściwości zimą.

Jagody czarnego bzu zbiera się w sierpniu i na początku września. Dziki czarny bez (Sambucus nigra) rośnie przy drogach, w zaroślach, nad rzekami. Owoce tej rośliny mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, które wykorzystywane były w medycynie naturalnej od wieków. Zawierają duże ilości antocyjanów, które niwelują działanie wolnych rodników, chroniąc przed chorobami i wzmacniając odporność. Działanie to potęguje witamina C i beta-karoten, zawarte w owocach.

Nalewka z owoców czarnego bzu pomaga zwalczać infekcje wirusowe oraz gorączkę. Zalecana jest również przy grypie. Ponadto przypisuje się jej działanie detoksykujące, przeczyszczające i moczopędne. Działa przeciwbólowo i dlatego stosuje się ją przy nerwobólach i rwie kulszowej. Warto więc ją spożywać we wskazanych ilościach, żeby wzmocnić swoje zdrowie. Zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać 50 ml.

Przepis: Nalewka z owoców czarnego bzu

Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 1 l spirytusu 96 proc.
  • 0,5 l wody
  • 25 dag cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoceOwoce umyj, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem. Pozostaw na miesiąc.
  2. Przefiltruj owocePo miesiącu odcedź owoce i zlej z nich alkohol do innego naczynia.
  3. Ugotuj syropZ wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
  4. Przelej do butelekPo tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce. Odstaw na kilka miesięcy (3-6).

Kto nie powinien pić nalewki z owoców czarnego bzu?

Nalewkę przygotowuje się na alkoholu i z tego powodu nie powinny jej spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży. Przeciwwskazaniem jest alergia na czarny bez. Nie jest też wskazana przy cukrzycy lub insulinooporności, ze względu na dużą zawartość cukru. Nalewki z owoców nie powinny pić osoby, które przyjmują leki przeciwcukrzycowe, gdyż mogą wchodzić z nią w reakcje.

Uwaga: owoców i kwiatów czarnego bzu nie wolno jeść na surowo, gdyż zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. Są to substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Obróbka cieplna, czyli gotowanie owoców, neutralizuje te toksyny.

Źródło: Andrzej Sarwa- Wielka encyklopedia roślin leczniczych, Odżywianie WPROST.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...