Jagody czarnego bzu zbiera się w sierpniu i na początku września. Dziki czarny bez (Sambucus nigra) rośnie przy drogach, w zaroślach, nad rzekami. Owoce tej rośliny mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, które wykorzystywane były w medycynie naturalnej od wieków. Zawierają duże ilości antocyjanów, które niwelują działanie wolnych rodników, chroniąc przed chorobami i wzmacniając odporność. Działanie to potęguje witamina C i beta-karoten, zawarte w owocach.
Nalewka z owoców czarnego bzu pomaga zwalczać infekcje wirusowe oraz gorączkę. Zalecana jest również przy grypie. Ponadto przypisuje się jej działanie detoksykujące, przeczyszczające i moczopędne. Działa przeciwbólowo i dlatego stosuje się ją przy nerwobólach i rwie kulszowej. Warto więc ją spożywać we wskazanych ilościach, żeby wzmocnić swoje zdrowie. Zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać 50 ml.
Przepis: Nalewka z owoców czarnego bzu
Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 1 l spirytusu 96 proc.
- 0,5 l wody
- 25 dag cukru
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoceOwoce umyj, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem. Pozostaw na miesiąc.
- Przefiltruj owocePo miesiącu odcedź owoce i zlej z nich alkohol do innego naczynia.
- Ugotuj syropZ wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
- Przelej do butelekPo tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce. Odstaw na kilka miesięcy (3-6).
Kto nie powinien pić nalewki z owoców czarnego bzu?
Nalewkę przygotowuje się na alkoholu i z tego powodu nie powinny jej spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży. Przeciwwskazaniem jest alergia na czarny bez. Nie jest też wskazana przy cukrzycy lub insulinooporności, ze względu na dużą zawartość cukru. Nalewki z owoców nie powinny pić osoby, które przyjmują leki przeciwcukrzycowe, gdyż mogą wchodzić z nią w reakcje.
Uwaga: owoców i kwiatów czarnego bzu nie wolno jeść na surowo, gdyż zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. Są to substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Obróbka cieplna, czyli gotowanie owoców, neutralizuje te toksyny.
Czytaj też:
Zrób sobie „porzeczkowy detoks”. Wykorzystaj sezon na czerwoną porzeczkęCzytaj też:
To najlepszy przepis na syrop z kwiatów bzu. Trzeba zmielić kwiaty